Home Zaanstad Assendelft Hannie Schaft herdacht bij monument op de Westzijde

Hannie Schaft herdacht bij monument op de Westzijde

0
Hannie Schaft herdacht bij monument op de Westzijde
Foto: Pascal Fielmich

ZAANDAM – Op Internationale Vrouwendag is Hannie Schaft geëerd als symbool van het vrouwenverzet en als strijdster tegen racisme, fascisme en discriminatie. Tientallen leerlingen van de Hannie Schaftschool en vele volwassenen waren zondag 8 maart aanwezig bij de herdenking van ‘het meisje met het rode haar’. Burgemeester Jan Hamming, Amnesty International, verzets- en vrouwenorganisaties, politieke partijen en andere aanwezigen legden bloemen bij het monument.

Het meisje met het rode haar

Op 21 juni 1944 pleegden Hannie Schaft en Jan Bonekamp op de Westzijde in Zaandam een aanslag op politiecommissaris Ragut van de Duitse Sicherheitsdienst. Bonekamp viel, zwaargewond, in handen van de politie en overlijdt ‘s avonds. Hannie Schaft ontsnapt en duikt onder. In 1944 en begin 1945 is ze opnieuw actief. Op 21 maart 1945 wordt ze aangehouden en op 17 april wordt ze, 25 jaar oud, in de duinen bij Overveen gefusilleerd.

Stuur een WhatsApp
Voeg ‘DitisdeZaanstreek.nl’ toe als contact en app nieuws, tips en foto’s naar 06 30 550 075!