Home 112 Oproep aan spoorlopers: “Doe dit alsjeblieft niet”

Oproep aan spoorlopers: “Doe dit alsjeblieft niet”

0
Oproep aan spoorlopers: “Doe dit alsjeblieft niet”
Oproep aan spoorlopers: "Doe dit alsjeblieft niet!" - Foto van video: Pascal Fielmich

KROMMENIE / ASSENDELFT – Een machinist van NS legde vrijdag een levensgevaarlijke actie van kinderen bij station Krommenie-Assendelft vast op video, een collega deelde deze via Twitter. Te zien is hoe twee meisjes over het spoor van perron naar perron rennen. Helaas blijkt dit geen uitzondering te zijn. Zaterdagavond werd, net na het passeren van locomotief 1312 van het Spoorwegmuseum, op dezelfde wijze de treinrails overgestoken door een jongen die vermoedelijk voor de kortste route naar huis koos.

De wijkagenten van Krommenie, de treinverkeersleiding van ProRail en de machinisten van de NS doen de volgende oproepen: “Ouders weet waar je kinderen mee bezig zijn. Altijd goed om de gevaren van het spoor te bespreken.” en “Doe dit alsjeblieft niet (…). Een trein is er sneller dan je denkt, helemaal in een bocht.”.

Of het gaat om een ommetje met de hond, even een route afsnijden of bramen plukken: lopen langs of over het spoor is verboden. Het is namelijk erg gevaarlijk. Soms raken spoorlopers gewond of vallen er zelfs doden. Dit is zeer traumatisch voor de nabestaanden, maar ook voor de machinist en andere betrokkenen.

Om ongevallen te voorkomen, remt een machinist direct als hij iemand op of rond het spoor ziet. Een trein die 130 km/uur rijdt, heeft een remweg van 600 meter. Een trein kan nooit in één keer stilstaan, en komt ook weer traag op snelheid. Spoorlopers veroorzaken 3,5 uur treinvertraging per dag: bijna 30% van alle treinvertragingen. Lopen langs of over het spoor kan je een boete opleveren van 140 euro, plus 9 euro administratiekosten.

Stuur een WhatsApp naar DitisdeZaanstreek.nl
Voeg ‘DitisdeZaanstreek.nl’ toe als contact in uw telefoon en app nieuws, tips en foto’s naar 06 30 550 075!