maandag, april 15, 2024
Home Zaanstad Zaandam Masterplan Hembrug: nieuwe stap voor Hembrugterrein

Masterplan Hembrug: nieuwe stap voor Hembrugterrein

ZAANDAM – In het nieuwe Masterplan Hembrug stippelen gemeente Zaanstad en eigenaar van het gebied Hembrug Zaandam B.V. (HBZ) een nieuwe koers uit voor het Hembrugterrein. Wethouder Wessel Breunesse: ‘Ik ben erg blij met deze stap. Het Masterplan is een integraal plan, dat de basis is voor de verschillende deelplannen over bijvoorbeeld mobiliteit en openbare ruimte. We schetsen hiermee een ambitieus toekomstbeeld voor het Hembrugterrein. Daarin spelen naast nieuwbouw ook het landschap, groen, natuur, water, de bestaande gebouwen, de ondernemers op het terrein en duurzaamheid een belangrijke rol. Van de geplande maximaal 120.000 vierkante meter woningen, moet minimaal 20 procent een sociale huurwoning zijn. We behouden en versterken het Hembrugbos als groene kern van het Hembrugterrein. Samen met HBZ – eigenaar van de monumentale gebouwtjes in het bos – maken we een visie om het bos te beschermen en zo te ontwikkelen dat de natuurwaarden, ecologie en biodiversiteit optimaal aandacht krijgen.’ Het college vraagt de gemeenteraad het Masterplan Hembrug vast te stellen.

Noord en zuid

De ontwikkeling van het Hembrugterrein wordt opgesplitst in een noordelijk en zuidelijk deel. In het noordelijke deel komt het merendeel van de woningen. De ontwikkeling van dit deel start als eerste. Breunesse: ‘Ondanks de tegenslagen bij de ontwikkeling van dit bijzondere Zaanse gebied, is de ontwikkeling niet tot stilstand gekomen. Het noordelijk deel ligt verder weg van de haven en de havenbedrijven in Westpoort, waardoor woningbouw in dit deel relatief eenvoudiger kan worden gerealiseerd als we kijken naar wet- en regelgeving over bijvoorbeeld geluid en geur. We zijn samen met HBZ in gesprek en stemmen af met de bedrijven, ondernemers en bewoners op en rondom het Hembrugterrein.’

Hoogte geplande gebouwen

Het Masterplan Hembrug stelt voor om gebouwen van vijftien en twintig meter hoog toe te staan, mits de gemiddelde bouwhoogte op het Hembrugterrein tussen de twaalf en vijftien meter is. Zo is er meer ruimte voor groen en openbare ruimte. Tussen deze gemiddelde hoogtes is ruimte voor enkele gebouwen tot een maximum van 30 meter. Ook stelt het college aan de raad voor om de mogelijkheid van in principe één gebouw van tussen de 30 en 45 meter in het noordwestelijke deel van het terrein te mogen onderzoeken. Er is meer onderzoek (naar o.a. bezonning) en dialoog met de omgeving nodig om hier later een gedegen besluit over te kunnen nemen.

Behoud van cultuurhistorisch erfgoed

Sabine Renders, projectdirecteur HBZ: ‘Industriële hallen, bestaande monumentale én niet-monumentale gebouwen willen we zoveel mogelijk behouden als cultuurhistorisch erfgoed. Ook de prachtige artefacten, zoals de bunkers in het bos en de leidingstraten op het terrein, integreren we in het totale plan voor Hembrug. Naast het bos en de ligging aan het water, ontleent het Hembrugterrein júíst aan deze gebouwen en artefacten zijn spannende en stoere karakter. Deze contrasten maken het tot een uniek gebied.’ Op het Hembrugterrein zijn succesvolle, innovatieve ondernemers, kunstenaars en bedrijven gehuisvest. Breunesse: ‘Zij hebben Hembrug op de kaart gezet. Wij willen deze én andere ondernemers in de toekomst de gewenste ruimte bieden.’

Een duurzame ontwikkeling

Het Masterplan benadert het Hembrugterrein als één natuurgebied, met variatie in de samenstelling van het groen. Voor een deel van de nieuwbouw op het terrein moeten bomen (niet in het bos) worden gekapt, maar er wordt meer oppervlakte aan bomen terug geplant. Renders: ‘Dat Hembrug een duurzame werk- en woonlocatie wordt voor ondernemers, bewoners en bezoekers staat voor ons als een paal boven water. Onze duurzame ambities voor Hembrug liggen op het gebied van mobiliteit, energie, klimaat, natuurinclusiviteit, gezondheid en circulariteit. Om te innoveren op het vlak van duurzaamheid gaan we niet alleen uit van onze eigen kracht, maar ook van de kracht en de energie van de bewoners, de makers en de ondernemers op het terrein zelf.’

Hembrugbos

Voor het Hembrugbos is een document gemaakt met de kernkwaliteiten en richtlijnen van het bos. Dit document is de basis voor de verdere uitwerking van de plannen voor het bos. Breunesse: ‘Het Hembrugbos is een unieke plek. Daar moeten we erg zuinig op zijn.’

Vervolg samen met de omgeving

Als de gemeenteraad akkoord gaat met het Masterplan Hembrug, volgen een mobiliteitsplan, een masterplan voor de openbare ruimte en een beeldkwaliteitsplan voor het Hembrugterrein. Gelijktijdig wordt een visie voor het Hembrugbos uitgewerkt en voor het noordelijk deel (en later voor het zuidelijk deel) een bestemmingsplan en stedenbouwkundig plan. Net als bij het Masterplan Hembrug betrekt HBZ de omgeving bij het opstellen van deze plannen. Tijdens ‘Aan de Hembrugtafel’-bijeenkomsten informeert HBZ geïnteresseerden over de ontwikkelingen. Via onder andere kleinere themabijeenkomsten, digitale enquêtes, inloopspreekuren en de website kan een ieder zijn ideeën en wensen kenbaar maken. Meer informatie via www.hembrugontwikkelt.nl.

Stuur een WhatsApp
Voeg ‘DitisdeZaanstreek.nl’ toe als contact en app nieuws, tips en foto’s naar 06 30 550 075!
RELATED ARTICLES

Luchtfoto: Nieuwbouw Kreekrijk Assendelft

ASSENDELFT - In het noordwesten van Assendelft wordt het nieuwbouwproject Kreekrijk ontwikkeld. Een nieuwbouwwijk die direct aansluit bij en verweven is met het omliggende...

Luchtfoto: Wonen in de Honigfabriek

KOOG AAN DE ZAAN - De voormalige Honigfabriek aan het Zuideinde is grotendeels gesloopt en maakt plaats voor appartementen. De gevel aan de Zaankant...

Luchtfoto: H. Maria Magdalena (Kalverkerk) ’t Kalf

ZAANDAM - De H. Maria Magdalenakerk, bijnaam "Kalverkerk", is een rooms-katholieke kerk in neogotische stijl. Het is een van de oudste kerken van de...

1 REACTIE

Comments are closed.

Most Popular

Luchtfoto: Nieuwbouw Kreekrijk Assendelft

ASSENDELFT - In het noordwesten van Assendelft wordt het nieuwbouwproject Kreekrijk ontwikkeld. Een nieuwbouwwijk die direct aansluit bij en verweven is met het omliggende...

Luchtfoto: Wonen in de Honigfabriek

KOOG AAN DE ZAAN - De voormalige Honigfabriek aan het Zuideinde is grotendeels gesloopt en maakt plaats voor appartementen. De gevel aan de Zaankant...

Luchtfoto: H. Maria Magdalena (Kalverkerk) ’t Kalf

ZAANDAM - De H. Maria Magdalenakerk, bijnaam "Kalverkerk", is een rooms-katholieke kerk in neogotische stijl. Het is een van de oudste kerken van de...

Luchtfoto: Sloop Meelfabriek Meneba Wormerveer

WORMERVEER – De sloop van de voormalige meelfabriek Meneba Wormerveer (voorheen Wessanen) is in volle gang. Het oude industrieterrein maakt plaats voor het Zaankwartier....

Recent Comments