Home Agenda ‘Reuring-regeling zorgt voor een goed gevulde kalender’

‘Reuring-regeling zorgt voor een goed gevulde kalender’

0
‘Reuring-regeling zorgt voor een goed gevulde kalender’
Reuring bij 't Regthuys in Westzaan - Foto: Pascal Fielmich

ZAANSTAD – Ook voor 2022 trekt gemeente Zaanstad geld uit voor initiatieven die zorgen voor meer levendigheid in de stad. Wethouder Economische Zaken Hans Krieger: “De Reuring-regeling in 2021 was erg in trek en heeft een kalender met mooie activiteiten opgeleverd die zorgen voor levendigheid en ontmoeting. Nu alle coronamaatregelen zijn afgeschaft, willen inwoners er weer meer op uit. Ondernemers en verenigingen staan te popelen om nieuwe activiteiten te ontwikkelen. Hun financiële slagkracht is echter beperkt na twee zware coronajaren en daarom springt Zaanstad bij. Investeren is hard nodig om ook op termijn een levendige stad te blijven met een aantrekkelijk aanbod van winkels, horeca en activiteiten.”

Er is in totaal € 295.000 beschikbaar, met een maximum van € 25.000 per aanvraag. Hierbij dient de aanvrager minimaal 50% zelf te betalen. Aanvragen kan tot 1 november 2022. De activiteiten dienen plaats te vinden voor 1 mei 2023. Ondernemers hebben zo ruim de tijd om met elkaar een goed gevulde kalender neer te zetten met initiatieven. Initiatieven die al subsidie ontvangen van de gemeente komen niet in aanmerking.

Organisatoren slaan de handen ineen

De Reuring-regeling van 2021 heeft voor veel positiviteit gezorgd onder onze ondernemers, instellingen en inwoners. De regeling heeft organisatoren ertoe gezet om de handen ineen te slaan en samen initiatieven te ontwikkelen die helpen om de vitaliteit en levendigheid binnen Zaanstad terug te brengen. Door het meedenken, samen organiseren en de ontstane betrokkenheid is er ‘reuring’ in Zaanstad ontstaan. Deze beweging wil de gemeente versterken zodat er dit jaar en de eerste maanden van 2023 nóg meer activiteiten op de kalender komen die mensen op de been brengt.

Initiatieven van klein tot groot

De afgelopen maanden zijn er vanuit de Reuring-regeling verschillende activiteiten ondersteund zoals de kortebaan paardendraverij in Assendelft en de Zaanstad Business Cup, een voetbaltoernooi voor het Zaans bedrijfsleven met als doel samen bewegen en netwerken. Op 8 juni vindt de grote buitenspeeldag voor kinderen plaats, georganiseerd door winkeliersvereniging De Saen. Ook kleinere initiatieven komen in aanmerking voor steun. Enkele voorbeelden hiervan zijn de soepfiets die langs verzorgingshuizen gaat om bewoners een hart onder de riem te steken en een lokale ontmoetingsbijeenkomst voor ouderen.

Zaans Ket

Een ander aansprekend voorbeeld is Zaans Ket: een culinair-culturele samenwerking van Groos, De Fabriek, D’Swarte Walvis, Lab-44, De Bullekerk, Slager a/d Schans en Brouwerij Hoop. Verspreid over het jaar zorgen zij voor verschillende activiteiten. Zo vond afgelopen Koningsdag hun ‘Balletjes on Tour’ plaats. Een fietstocht waar onderweg op verschillende punten ‘balletjes van oranje’ geserveerd werden. Ook voor komende zomer staan een aantal culinair-culturele evenementen van Zaans Ket op stapel. Stichting ’t Regthuys in Westzaan zorgde afgelopen weekend onder de naam ‘Reuring’ voor allerlei activiteiten in Westzaan op het gebied van muziek, cultuur en sport (foto). Ook deze activiteit is mede mogelijk gemaakt door de Reuring-regeling.

Meer informatie en aanvragen

Bron: Gemeente Zaanstad