Home Agenda Topstuk Claude Monet terug in het Zaans Museum

Topstuk Claude Monet terug in het Zaans Museum

0
Topstuk Claude Monet terug in het Zaans Museum
Archieffoto: Pascal Fielmich / Zaans Museum

ZAANDAM – Het is vandaag, 2 juni 2022, precies 151 jaar geleden dat de beroemde impressionist Claude Monet aankwam in de Zaanstreek én de dag dat zijn schilderij De Voorzaan en de Westerhem (1871) zijn, sinds de mislukte kunstroof op 15 augustus 2021, langverwachte terugkeer maakt in het Zaans Museum.

Directeur Marieke Verweij: “Het doet ons goed om dit topstuk weer te kunnen tonen in het Zaans Museum. De Voorzaan en de Westerhem is te zien in een nieuwe semi-permanente presentatie ‘Kunst uit de Zaanstreek’. In deze transhistorische presentatie combineren we het schilderij van Monet met historisch en hedendaags werk uit en over de Zaanstreek.”

Het schilderij De Voorzaan en de Westerhem is het pronkstuk van een nieuwe collectiepresentatie. Oude en nieuwe kunst hangt voortaan zij aan zij, wat verrassende contrasten en nieuwe inzichten teweegbrengt.

In de nieuwe collectiepresentatie bevinden zich enkele nieuwe aanwinsten. Zo zijn er onder andere twee werken van voormalig fotograaf des vaderland Robin de Puy en een landschap van fotograaf Judith Jockel aan de vaste collectie toegevoegd. Kunst uit de Zaanstreek is vanaf 4 juni toegankelijk voor alle bezoekers.