Hoogheemraadschap draagt wegen over aan Oostzaan

Foto: Ronald Goedheer / Gemeente Oostzaan

OOSTZAAN – De gemeenteraad van Oostzaan en het algemeen bestuur van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zijn akkoord met de overdracht van het wegbeheer naar gemeente Oostzaan per januari 2021. Het gaat in totaal om 3 kilometer weg en fietspad.

Het wegbeheer buiten de bebouwde werd sinds 1993 uitgevoerd door het hoogheemraadschap. Het betreft 2,5 km fietspad, een stukje van de Verlengde Stellingweg, Westkolkdijk en een klein stukje van De Haal. In de regio Waterland is Oostzaan de eerste gemeente die het wegbeheer overneemt van het hoogheemraadschap.

Voordelen gemeente en inwoners

Wethouder Rosemarijn Dral: “Ik ben blij dat met de overdracht van het beheer ook de wegenheffing vervalt, die het hoogheemraadschap jaarlijks als belasting int bij de inwoners van Oostzaan. Een financieel voordeel dus voor onze inwoners.” Een ander voordeel is dat inwoners voor alles wat te maken heeft met wegbeheer in de hele gemeente één aanspreekpunt hebben. Dus als ergens een lantaarnpaal stuk is, een verkeersbord is beschadigd of de belijning is wat vervaagd, kunnen ze de gemeente Oostzaan bellen om het op te lossen. Voorheen werden inwoners dan doorverwezen naar een andere overheid. Naast dat deze overdracht financiële voordelen oplevert voor de gemeente, is het ook prettig dat de gemeente zelf de regie kan voeren bij veranderingen aan de inrichting van deze wegen.

Kerntaken

De overdracht van de wegen is conform het beleid van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Het streeft er naar al het wegbeheer in 2025 te hebben overgedragen aan de gemeentes. Hoogheemraad Rob Veenman: “Wij zijn een hoogheemraadschap. Wegbeheer hoort niet tot onze kerntaken. We hebben het altijd netjes en zorgvuldig gedaan, maar we dragen de verantwoordelijkheid nu graag over. Zo kan het hoogheemraadschap zich volledig richten op veilige dijken, schoon en gezond water, en het voorkomen van watertekort en wateroverlast.”

Stuur een WhatsApp
Voeg ‘Dit is de Zaanstreek’ toe als contact en app nieuws, tips en foto’s naar 06 30 550 075!
Vorig artikelPaarse Vrijdag 2020: ‘Ik ben niet alleen’
Volgend artikelMan (50) aangehouden na steekincident in Assendelft