zaterdag, juni 22, 2024
Home Zaanstreek Paarse Vrijdag 2020: ‘Ik ben niet alleen’

Paarse Vrijdag 2020: ‘Ik ben niet alleen’

ZAANSTREEK – In de week van en op Paarse Vrijdag, de tweede vrijdag van december, tonen scholieren en studenten – door het dragen van de kleur paars op school – hun solidariteit met LHBTI’s. In Zaanstad is Paarse Vrijdag dé grote actiedag van de GSA (Gender & Sexuality Alliance). GSA’s zijn groepen van (LHBTI-)leerlingen die samen seksuele en genderdiversiteit zichtbaar en bespreekbaar maken. Ze voeren acties uit die het schoolklimaat voor LHBTI-leerlingen veiliger moeten maken. Het uitbrengen van een Paarse Vrijdag Krant is daar een belangrijk middel voor.

Maak het bespreekbaar

Bas Hageman is docent op het Zaanlands Lyceum én hoofdredacteur van de krant. Hij is de motor achter het Zaanse GSA Regenboognetwerk, want hij begeleidt vanuit het GSA op het Zaanlands Lyceum ook GSA netwerken op andere Zaanse scholen. Hageman: “Juist uit onderzoek blijkt dat op scholen waar een LHBTI groep actief is, deze scholieren zich veiliger voelen. Het uitbrengen van de Paarse Vrijdag Krant, maar bijvoorbeeld ook het hijsen van de Zaanse Regenboog vlag tijdens de Coming Out week, zijn belangrijke momenten in het jaar. Dan maak je het weer bespreekbaar.” Steun van andere leerlingen en vooral docenten is heel erg belangrijk, want dat zorgt dat leerlingen het gevoel krijgen te kunnen praten over hun eigen identiteit en seksualiteit.

Paarse Krant 2020

Dit jaar staat de Paarse Vrijdag Krant in het teken van ‘Ik ben niet alleen’. Leerlingen zaten vaker thuis met corona, maar dat is niet voor iedereen even fijn. Zeker voor LHBTI-leerlingen die thuis niet altijd terecht kunnen met hun vragen of zorgen. Leerlingen vertellen over zichzelf en laten zien dat LHBTI weliswaar een stuk van hun identiteit is, want ze zijn nog zoveel meer.

Een veilig schoolklimaat is cruciaal

Wethouder Rita Noordzij (Diversiteit en LHBTI-beleid) is enthousiast. “Gemeente Zaanstad is een Regenboog gemeente en een ‘open’ stad waar iedereen er mag zijn. Daar staan we voor. Elk kind is kwetsbaar in de leeftijd waarop je ontdekt hoe je in elkaar zit en dat geldt zeker voor jonge LHBTI’s ‘in de dop’. Daarom hebben scholen, docenten en leraren een cruciale taak om diversiteit in gender, leefstijl en seksualiteit bespreekbaar te maken. Dat helpt de jonge LHBTI’ers echt om zichzelf sneller te kunnen ontdekken en zich te durven laten zien. De Paarse Vrijdag Krant is een heel goed instrument daarvoor en daarom subsidiëren wij de krant. Wij zijn blij met de tomeloze inzet van Bas Hageman en stichting Paarse Vrijdag Krant om het netwerk steeds verder uit te breiden op Zaanse scholen.”

Stuur een WhatsApp
Voeg ‘Dit is de Zaanstreek’ toe als contact en app nieuws, tips en foto’s naar 06 30 550 075!
RELATED ARTICLES

Noorderlicht boven Saendelft

ASSENDELFT - Op diverse plekken in Nederland is het noorderlicht waargenomen. Veel mensen, waaronder Dit is de Zaanstreek fotograaf Pascal Fielmich, gingen er op...

Luchtfoto: Nieuwbouw Kreekrijk Assendelft

ASSENDELFT - In het noordwesten van Assendelft wordt het nieuwbouwproject Kreekrijk ontwikkeld. Een nieuwbouwwijk die direct aansluit bij en verweven is met het omliggende...

Luchtfoto: Wonen in de Honigfabriek

KOOG AAN DE ZAAN - De voormalige Honigfabriek aan het Zuideinde is grotendeels gesloopt en maakt plaats voor appartementen. De gevel aan de Zaankant...

Most Popular

Noorderlicht boven Saendelft

ASSENDELFT - Op diverse plekken in Nederland is het noorderlicht waargenomen. Veel mensen, waaronder Dit is de Zaanstreek fotograaf Pascal Fielmich, gingen er op...

Luchtfoto: Nieuwbouw Kreekrijk Assendelft

ASSENDELFT - In het noordwesten van Assendelft wordt het nieuwbouwproject Kreekrijk ontwikkeld. Een nieuwbouwwijk die direct aansluit bij en verweven is met het omliggende...

Luchtfoto: Wonen in de Honigfabriek

KOOG AAN DE ZAAN - De voormalige Honigfabriek aan het Zuideinde is grotendeels gesloopt en maakt plaats voor appartementen. De gevel aan de Zaankant...

Luchtfoto: H. Maria Magdalena (Kalverkerk) ’t Kalf

ZAANDAM - De H. Maria Magdalenakerk, bijnaam "Kalverkerk", is een rooms-katholieke kerk in neogotische stijl. Het is een van de oudste kerken van de...

Recent Comments