Kunstwerk “Tussen de rails” van Hans Koetsier komt terug

ZAANDAM – Vrijdag 12 april wordt het kunstwerk “Tussen de rails” van Hans Koetsier op zijn nieuwe plek aan de Provincialeweg 302 geplaatst. Het kunstwerk (1984) is al ruim tien jaar niet meer te bewonderen geweest, maar komt nu dus terug op een toepasselijke plek “tussen de rails”, naast de spoorlijn Zaandam – Purmerend/Enkhuizen en tegenover de spoorlijn Zaandam – Wormerveer/Castricum.

Op de foto (Gemeentearchief Zaanstad) is te zien waar het kunstwerk oorspronkelijk stond. Bij het stadsvernieuwingsproject Inverdan is het beeld weggehaald en opgeslagen. Nu er een nieuwe geschikte plaats is gevonden wordt het kunstwerk teruggeplaatst vlakbij het bedrijfsverzamelgebouw De Bark (van De Bedrijvige Bij) gevestigd in een monumentaal schoolgebouw. Het kunstwerk refereert aan het station en de spoorlijn(en) die daar langs lopen. Bij het zoeken naar een nieuwe locatie is deze betekenis van het kunstwerk meegenomen. De nieuwe locatie ligt naast de spoorlijn Zaandam – Purmerend/Enkhuizen en tegenover de spoorlijn Zaandam – Wormerveer/Castricum.

Vanaf gemeentewerf De Spierling wordt het beeld (hoogte 8 m, breedte 2.8m en diepte 1 m) op een dieplader gehesen en via de Provinciale weg naar de nieuwe locatie gereden. De verwachting is dat het beeld (ca. 30.000 kilo) tussen 9:00 uur en 9:30 uur op de nieuwe plek wordt gehesen door 2 kranen.

Omdat het beeld zo lang in opslag heeft gelegen, is het beeld wat beschadigd. Als het beeld op zijn plek staat krijgt het een opknapbeurt en wordt het geschilderd. Als het beeld weer in topconditie is, organiseert Gemeente Zaanstad de formele onthulling van het beeld op de nieuwe locatie.

Stuur een WhatsApp naar DitisdeZaanstreek.nl
Voeg ‘DitisdeZaanstreek.nl’ toe als contact in uw telefoon en app nieuws, tips en foto’s naar 06 30 550 075!


Geplaatst

in

, , ,

door

Tags: