Home Zaanstad Assendelft Jongeren met hulpvraag appen naar ervaren leeftijdgenoten

Jongeren met hulpvraag appen naar ervaren leeftijdgenoten

0
Jongeren met hulpvraag appen naar ervaren leeftijdgenoten
Jongeren met hulpvraag appen naar ervaren leeftijdgenoten - Foto: Pixabay / beeldbewerking Pascal Fielmich

ZAANSTAD – In Zaanstad kunnen jongeren met een hulpvraag vanaf nu ook voor informatie terecht op WhatsApp bij ‘App JEZ’ (Jongeren Ervaringsdeskundigen Zaanstad). Hier kunnen ze berichten uitwisselen met leeftijdgenoten die zelf problemen hebben ervaren en die zijn opgeleid tot ervaringsdeskundigen. De JEZ’ers bieden een luisterend oor en verwijzen de jongeren door naar de juiste professionele instanties.

Hulp vragen is voor veel jongeren een grote stap. Soms willen ze niet (direct) naar een ouder of verzorger, maar ze weten vaak ook niet goed waar ze wél naar toe kunnen. Uit gesprekken met jongeren kwam naar voren dat zij het een goed idee vinden als hiervoor een WhatsApp-nummer zou komen.

Wethouder Songül Mutluer (Jeugd): “In Zaanstad is er professionele hulp voor jongeren in allerlei soorten en maten, maar dan moeten jongeren deze wél weten te vinden. Met ‘App JEZ’ komt deze hulp dichterbij de jongeren, op een manier die past bij hun belevingswereld. Zo kun je voorkomen dat jongeren blijven rondlopen met problemen en hiermee kunnen ze sneller worden geholpen.”

Jonge ervaringsdeskundigen als tussenstap naar hulpverleners

In de app kunnen jongeren op een laagdrempelige manier met van alles terecht, zoals geldzaken, pesten, school, seksualiteit, hun lijf en hun thuissituatie. De jonge ervaringsdeskundigen luisteren en adviseren, en verwijzen voor de professionele hulp door naar de juiste instantie, zoals Centrum Jong, een Jeugdteam, een Sociaal Wijkteam, Straathoekwerk van de GGD, het jongerenloket of de huisarts.

“De jongeren van JEZ kunnen vanuit hun eigen ervaring goed naast andere jongeren staan, omdat zij zelf veel meegemaakt hebben. Zij motiveren de jongeren om aan hun herstel te werken en zijn daarbij een klankbord voor de jeugd- en wijkteams,” zegt Claudia Janssen, coördinator JEZ bij RCO Hoofdzaak die het project uitvoert.

De groep JEZ’ers bestaat uit 15 jongeren (17-27 jaar) en hun ervaring is zeer divers: jonge moeders, jongeren met psychische problemen, chronisch zieke jongeren, jonge dak- of thuislozen en LHBT-jongeren. Zij hebben een basisopleiding van 12 weken afgerond bij RCO Hoofdzaak en krijgen doorlopend aanvullende trainingen op basis van behoefte. Straathoekwerk is nauw betrokken bij de groep en biedt ondersteuning.

‘App JEZ’ is 7 dagen per week bereikbaar tussen 14:00 en 22:00 uur, op telefoonnummer 06 120 360 59.

Kijk voor meer informatie op: www.appjez.nl

Bron: Gemeente Zaanstad

Stuur een WhatsApp naar DitisdeZaanstreek.nl
Voeg ‘DitisdeZaanstreek.nl’ toe als contact in uw telefoon en app nieuws, tips en foto’s naar 06 30 550 075!