vrijdag, april 12, 2024
Home Zaanstad Zaandam Uitstoot biomassacentrale binnen de norm

Uitstoot biomassacentrale binnen de norm

ZAANDAM – De biomassacentrale van Bio Forte voldoet aan de normen die gesteld zijn voor de uitstoot. Dit is de uitkomst van de uitstootmetingen die Buro Blauw in opdracht van gemeente Zaanstad heeft gedaan bij de centrale van Bio Forte aan de Pascalstraat in Zaandam. De metingen vonden plaats op verzoek van de Zaanse gemeenteraad die een onafhankelijk onderzoek wilde naar de uitstoot van de biomassacentrale. Met dit onderzoek is de uitstoot van stikstofoxiden (NOx), zwaveloxiden (SO2), totaal stof en ammoniak (NH3) gemeten.

Strengere normen voor Bio Forte

De uitkomst van deze metingen zijn getoetst aan de eisen van het maatwerkbesluit. In plaats van een vergunning is voor Bio Forte is een zogeheten maatwerkbesluit opgesteld, waarin strengere emissienormen zijn opgenomen dan gebruikelijk. De resultaten van de metingen laten zien dat de gemeten uitstoot in de rookgassen onder de maximale grenswaarden is. Daarnaast heeft het onderzoeksbureau de geuruitstoot van de biomassacentrale gemeten. Hieruit blijkt dat de gemeten geuremissie in de categorie ‘zeer kleine geurbronnen’ valt. Dat betekent dat de centrale in 98 procent van de tijd niet te ruiken is en de geurbijdrage te klein is om te toetsen aan de grenswaarden van het Zaans geurbeleid.

Tweede meting laat hetzelfde resultaat zien

Eind 2020 heeft Bio Forte als onderdeel van de definitieve ingebruikname van de biomassacentrale zelf een meetrapport laten opstellen door Emissie- en Luchtkwaliteitsmetingen B.V. Dit rapport is bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) ingediend. De resultaten van deze metingen zijn vergelijkbaar.

Afspraken met de omgevingsdienst over storingen

De afgelopen tijd zijn er enkele storingen geweest bij Bio Forte. De OD NZKG heeft duidelijke afspraken gemaakt met Bio Forte dat zij in het geval van een storing onmiddellijk een melding hiervan ontvangt. Een inspecteur van de omgevingsdienst beoordeelt in dat geval de situatie ter plekke en legt eventueel maatregelen op.

Meer weten? Kijk het filmpje op onze website

De biomassacentrale in Zaandam Oost is sinds eind 2019 in gebruik. Er leven nog veel vragen over de centrale. Waarom moest die centrale er komen? Waarom in een woonwijk? En hoe zit het met vervuiling? Om die vragen te beantwoorden én omwonenden de gelegenheid te bieden binnen te kijken stond er in 2020 een open dag gepland die niet door kan gaan vanwege de coronamaatregelen. Helaas is het helaas nog steeds niet mogelijk om een open dag te plannen. Om op de meest gestelde vragen toch een antwoord te geven, heeft de gemeente Zaanstad een filmpje gemaakt met wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt, de directeur van Bio Forte Han Langevoort, en een milieu-inspecteur van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied Gerard van Duijn.

Stuur een WhatsApp
Voeg ‘DitisdeZaanstreek.nl’ toe als contact en app nieuws, tips en foto’s naar 06 30 550 075!
RELATED ARTICLES

Luchtfoto: Nieuwbouw Kreekrijk Assendelft

ASSENDELFT - In het noordwesten van Assendelft wordt het nieuwbouwproject Kreekrijk ontwikkeld. Een nieuwbouwwijk die direct aansluit bij en verweven is met het omliggende...

Luchtfoto: Wonen in de Honigfabriek

KOOG AAN DE ZAAN - De voormalige Honigfabriek aan het Zuideinde is grotendeels gesloopt en maakt plaats voor appartementen. De gevel aan de Zaankant...

Luchtfoto: H. Maria Magdalena (Kalverkerk) ’t Kalf

ZAANDAM - De H. Maria Magdalenakerk, bijnaam "Kalverkerk", is een rooms-katholieke kerk in neogotische stijl. Het is een van de oudste kerken van de...

Most Popular

Luchtfoto: Nieuwbouw Kreekrijk Assendelft

ASSENDELFT - In het noordwesten van Assendelft wordt het nieuwbouwproject Kreekrijk ontwikkeld. Een nieuwbouwwijk die direct aansluit bij en verweven is met het omliggende...

Luchtfoto: Wonen in de Honigfabriek

KOOG AAN DE ZAAN - De voormalige Honigfabriek aan het Zuideinde is grotendeels gesloopt en maakt plaats voor appartementen. De gevel aan de Zaankant...

Luchtfoto: H. Maria Magdalena (Kalverkerk) ’t Kalf

ZAANDAM - De H. Maria Magdalenakerk, bijnaam "Kalverkerk", is een rooms-katholieke kerk in neogotische stijl. Het is een van de oudste kerken van de...

Luchtfoto: Sloop Meelfabriek Meneba Wormerveer

WORMERVEER – De sloop van de voormalige meelfabriek Meneba Wormerveer (voorheen Wessanen) is in volle gang. Het oude industrieterrein maakt plaats voor het Zaankwartier....

Recent Comments