Home 112 Lintje voor brandweerman Bert van den Heerik

Lintje voor brandweerman Bert van den Heerik

0
Lintje voor brandweerman Bert van den Heerik
Foto: Pascal Fielmich

ZAANDAM – Zaterdagavond reikte locoburgemeester Gerard Slegers een Koninklijke Onderscheiding uit aan Bert van den Heerik. Van den Heerik wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn jarenlange vrijwillige inzet voor de samenleving.

Bert van den Heerik (62 jaar) begon in 1978 bij de vrijwillige brandweer in zijn geboorteplaats Oud-Alblas. Na zijn verhuizing naar Assendelft (1986) is hij daar ook bij de brandweer gegaan. Hij heeft diverse functies bekleedt zoals manschap, bevelvoerder, chauffeur, kazernecommandant en (interim) postcoördinator bij verschillende posten. Vanaf 2001 was hij ook werkzaam als medewerker Brandveilig Leven en Advies B bij de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland.

Bert is daarnaast bijna twintig jaar actief binnen het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC) geweest. Het ABWC organiseert vaardigheidstoetsen (voorheen brandweerwedstrijden) door heel Noord-Holland. In zijn rol als provinciaal coördinator was hij de drijvende kracht achter de vaardigheidstoetsen in de provincie en had zodoende direct invloed op de geoefendheid van brandweermensen. Hij heeft ook veel voor de landelijke ontwikkeling van de toetsen betekend. Van het vernieuwen van de beoordelingscriteria tot het ontwikkelen van een ensceneringshandleiding, hij heeft overal zijn steentje aan bijgedragen.

In de Zaanstreek was de Bert van den Heerik jarenlang het gezicht van “Brandpreventje”. Dit hield in dat hij de contactpersoon namens de brandweer was bij grote evenementen zoals de Dam tot Damloop, vrijmarkten en de landelijke Sinterklaasintocht van 2018. Hij was bijzonder betrokken bij de wijze waarop brandveiligheid tijdens deze grootschalige evenementen vorm wordt gegeven. Hij verzorgde niet alleen een schriftelijk advies, maar was ook daadwerkelijk aanwezig bij de evenementen. Rondom de Luilakfeesten was hij altijd in de vroege uurtjes actief. Dan trok hij er met medewerkers van de gemeente op uit om de brandveiligheid van brandstapels te reguleren.

Bron: Gemeente Zaanstad

Stuur een WhatsApp
Voeg ‘DitisdeZaanstreek.nl’ toe als contact en app nieuws, tips en foto’s naar 06 30 550 075!