Home Zaanstad Assendelft Vrouwelijke sluiswachter bij de Noordersluis in Krommenie

Vrouwelijke sluiswachter bij de Noordersluis in Krommenie

0
Vrouwelijke sluiswachter bij de Noordersluis in Krommenie
Foto: Pascal Fielmich

KROMMENIE – De Noordersluis aan de Nauernasche Vaart in Krommenie is half april weer in gebruik genomen. Lidia de Leeuw is sinds dit vaarseizoen vrijwilliger en voor zover bekend de eerste vrouwelijke brug- en sluiswachter van Krommenie.

Lidia heeft tijdens haar eigen vaartochten waarschijnlijk alle sluizen van de Nederlandse rivieren wel gezien. Ook de bediening van een sluis is haar niet onbekend. De kunst heeft ze van haar zus Angela af kunnen kijken, zij was brug- en sluiswachter in Amsterdam en ook korte tijd in haar woonplaats Edam.

Na 25 jaar als redacteur bij diverse tijdschriften van VNU/Sanoma te hebben gewerkt en nog 5 jaar in het onderwijs te hebben gezeten ging Lidia (67) vorig jaar met pensioen. Via Jan Roth kwam zij in contact met zijn buurman en sluiswachter Gerard Huijser van Reenen, die haar uitnodigde om vrijwilliger te worden.

‘Bij de Noordersluis zijn op dit moment 25 vrijwilligers werkzaam, maar we kunnen zeker nog extra mensen gebruiken’, vertelt Gerard. ‘Met name doordeweeks, het weekendrooster is meestal snel gevuld.’ Tijdens het vaarseizoen gaan er ongeveer 1.000 boten door de sluis. Wie een goede conditie heeft en gastvrij is, eventueel aangevuld met kennis van watersport, kan zich aanmelden. Zo’n historische sluis en brug (De Zwerver) bedienen is natuurlijk prachtig!

aangelegd. De huidige sluis dateert uit 1940 en kreeg onlangs nieuwe sluisdeuren.

Bedieningstijden Noordersluis Krommenie

Van half april tot half oktober wordt de sluis dagelijks bediend tussen 10:00 – 13:00 uur en van 14:00 – 18:00 uur.
Buiten het vaarseizoen wordt de sluis alleen op afspraak (24 uur van te voren) bediend: 06 533 65 106

Kijk voor meer informatie op: www.noordersluiskrommenie.nl

Stuur een WhatsApp
Voeg ‘DitisdeZaanstreek.nl’ toe als contact en app nieuws, tips en foto’s naar 06 30 550 075!