Home Zaanstad Assendelft Molen De Paauw aangewezen als provinciaal monument

Molen De Paauw aangewezen als provinciaal monument

0
Molen De Paauw aangewezen als provinciaal monument
Foto: Pascal Fielmich

NAUERNA / ASSENDELFT – De provincie Noord-Holland wil molen De Paauw in Nauerna (Assendelft) de titel provinciaal monument geven.

In Nederland vind je alleen in de provincies Drenthe en Noord-Holland provinciale monumenten. In Noord-Holland zijn dat er 500. Deze zijn wettelijk beschermd en komen in aanmerking voor subsidie voor onderhoud en/of restauratie. In het provinciaal erfgoedregister staan onder andere molens, boerderijen, gemalen, dijken en grenspalen opgenomen. Het erfgoedregister wordt regelmatig bijgewerkt. De provincie kan besluiten om een monument uit het register te halen, bijvoorbeeld omdat het object de titel Rijksmonument krijgt.

Molen De Paauw

De provincie Noord-Holland heeft bekend gemaakt dat zij dit jaar molen De Paauw wil toevoegen aan het provinciaal erfgoedregister. De definitieve besluitvorming vindt vlak na de zomer plaats.

Molen De Paauw bestaat uit een authentieke onbeschermde molenromp en een gereconstrueerd deel. De molen werd opgetrokken op een oorspronkelijke molenplaats naast de molenschuur. Deze molenschuur is in het verleden al aangewezen als provinciaal monument en vormt momenteel een onlosmakelijke eenheid met de molen. De molen is ook beeldbepalend voor de Noorder IJdijk.

Stuur een WhatsApp
Voeg ‘DitisdeZaanstreek.nl’ toe als contact en app nieuws, tips en foto’s naar 06 30 550 075!