dinsdag, juni 18, 2024
Home Zaanstad Een tweede leven voor afgedankte spijkerbroeken

Een tweede leven voor afgedankte spijkerbroeken

ZAANSTAD – Vandaag ondertekenen dertig partijen, waaronder het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de gemeenten Amsterdam en Zaanstad, Metropoolregio Amsterdam (MRA) en modemerken als Scotch & Soda en Kuyichi een ‘Denim Deal’. In deze overeenkomst zijn afspraken gemaakt om de denim textielketen te verduurzamen. Het is voor het eerst dat alle partijen in de keten –merk, inzamelaar en weverijen – de handen ineenslaan om te komen tot schonere denim kledingstukken.

8.000 liter water kost het om één spijkerbroek te maken, en de totale uitstoot van de textielindustrie wereldwijd is meer dan alle uitstoot van de internationale lucht- en zeevaart bij elkaar. Er is in de textielbranche een wereld te winnen als het gaat om slim en zuinig grondstoffengebruik. In de Denim Deal staan onder andere concrete afspraken voor meer hergebruik van oude denim kledingstukken.

In de Denim Deal is afgesproken dat merken als Scotch & Soda, MUD Jeans en Kuyichi samen drie miljoen spijkerkledingstukken maken met daarin minstens 20% gerecycled textiel. Daarnaast hebben alle partijen afgesproken dat zij gezamenlijk zo snel mogelijk toewerken naar de standaard van minimaal 5% gerecycled textiel in alle denim kledingstukken. Alle partijen die bij het maken en verwerken van een spijkerkledingstuk een rol hebben, doen mee. Van productiebedrijven, merken en retailers, maar ook inzamelaars, sorteerders, snijders en weverijen.

Afgedankt textiel omzetten in herbruikbare garens

Samen met duurzame ondernemers uit de regio is de gemeente Zaanstad in 2018 het Innovation Centre for Circular Textile (ICCT) gestart. Binnen het ICCT werken alle schakels van de textielketen samen aan het ontwikkelen van de industriële procestechnologie om van afgedankt textiel herbruikbare garens te maken. Vervolgens kunnen kledingproducenten deze gerecyclede garens gebruiken voor de productie van nieuwe kleding. Op deze manier zijn er geen nieuwe grondstoffen meer nodig.

Verminderen van de kledingafvalberg

Wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt: “Zaanstad is een pionier op het gebied van circulair textiel. De afgelopen twee jaar is binnen het ICCT hard gewerkt aan de ontwikkeling van de ketenaanpak, innovatie van het productieproces en aan verdere samenwerking binnen de textielbranche. De verwachting is dat het ICCT in de eerste helft van 2021 de gerecyclede garens uit het afgedankte textiel kan produceren. Wieland Textiles uit Wormerveer met hun innovatieve Fibersort, speelt een belangrijke rol hierin. De volgende stap is het aantrekken van andere bedrijven die ook een rol spelen in de productie van circulair textiel zodat op grote schaal afgedankt textiel wordt omgezet in grondstoffen voor kleding. Dat is goed voor het verminderen van de kledingafvalberg én het levert werkgelegenheid op.”

Een schonere kledingkast

De Denim Deal is een belangrijke stap op weg naar meer herbruikbaar textiel. Wethouder Baerveldt: “Samen met de aangesloten partijen werkt Zaanstad aan een schonere kledingkast bij mensen thuis. Ik hoop dat alle Zaanse afgedankte spijkerbroeken een tweede leven krijgen in de vorm van nieuwe kledingstukken. Het is daarom belangrijk dat we nóg beter ons afval scheiden. Zo veranderen we afval in grondstoffen, wat bijdraagt aan een daling van de CO2-uitstoot.”

Stuur een WhatsApp
Voeg ‘DitisdeZaanstreek.nl’ toe als contact en app nieuws, tips en foto’s naar 06 30 550 075!
RELATED ARTICLES

Noorderlicht boven Saendelft

ASSENDELFT - Op diverse plekken in Nederland is het noorderlicht waargenomen. Veel mensen, waaronder Dit is de Zaanstreek fotograaf Pascal Fielmich, gingen er op...

Luchtfoto: Nieuwbouw Kreekrijk Assendelft

ASSENDELFT - In het noordwesten van Assendelft wordt het nieuwbouwproject Kreekrijk ontwikkeld. Een nieuwbouwwijk die direct aansluit bij en verweven is met het omliggende...

Luchtfoto: Wonen in de Honigfabriek

KOOG AAN DE ZAAN - De voormalige Honigfabriek aan het Zuideinde is grotendeels gesloopt en maakt plaats voor appartementen. De gevel aan de Zaankant...

Most Popular

Noorderlicht boven Saendelft

ASSENDELFT - Op diverse plekken in Nederland is het noorderlicht waargenomen. Veel mensen, waaronder Dit is de Zaanstreek fotograaf Pascal Fielmich, gingen er op...

Luchtfoto: Nieuwbouw Kreekrijk Assendelft

ASSENDELFT - In het noordwesten van Assendelft wordt het nieuwbouwproject Kreekrijk ontwikkeld. Een nieuwbouwwijk die direct aansluit bij en verweven is met het omliggende...

Luchtfoto: Wonen in de Honigfabriek

KOOG AAN DE ZAAN - De voormalige Honigfabriek aan het Zuideinde is grotendeels gesloopt en maakt plaats voor appartementen. De gevel aan de Zaankant...

Luchtfoto: H. Maria Magdalena (Kalverkerk) ’t Kalf

ZAANDAM - De H. Maria Magdalenakerk, bijnaam "Kalverkerk", is een rooms-katholieke kerk in neogotische stijl. Het is een van de oudste kerken van de...

Recent Comments