Home 112 Hou je pinpas voor jezelf, wordt geen geldezel!

Hou je pinpas voor jezelf, wordt geen geldezel!

0
Hou je pinpas voor jezelf, wordt geen geldezel!
Hou je pinpas voor jezelf, wordt geen geldezel! - Foto: Pas op je pas

ZAANSTREEK – Politie Zaanstreek laat weten dat zij concrete signalen hebben ontvangen dat er in de Zaanstreek op dit moment personen actief jongeren werven om hun bankrekening en/of pinpas te laten gebruiken voor internetoplichtingen en fraudes. De jongeren krijgen een mooi bedrag voorgeschoteld.

Dit lijkt misschien aantrekkelijk, maar volgens de politie is het ontzettend dom. De enige die geld verdient, is de oplichter. De ervaring leert dat er niet tot nauwelijks wordt uitbetaald, maar dat je wel met de zure gevolgen blijft zitten.

Wat is een geldezel?

Je bent een geldezel als je je pas en pincode uitleent. Op die manier kunnen criminelen je bankrekening gebruiken om gestolen geld weg te sluizen. Geld dat ze van een andere rekening hebben gestolen, storten ze op jouw rekening. Dan halen ze het geld eraf met jouw pinpas.

Wat zijn de gevolgen dan?

Je kunt sowieso een bezoek van de politie verwachten: je wordt als medeverdachte aangemerkt voor oplichting. Je kunt dus strafrechtelijk vervolgd worden en een strafblad krijgen. Hierdoor zal een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) lastig worden. Zo’n VOG is belangrijk voor veel banen.

De bank kan je 8 jaar lang op een zwarte lijst zetten. Je kunt dan 8 jaar lang geen gebruik maken van financiële diensten. Je kan bijvoorbeeld geen hypotheek afsluiten of überhaupt een bankrekening openen. Dit betekent dat een toekomstig werkgever nergens je salaris naartoe kan sturen. Hoe ga je dat uitleggen?

Ken jij iemand die jongeren werft? Of ken je iemand die anderen oplicht via internet? Meld dit dan via Meld Misdaad Anoniem (‪0800-7000‬). Anoniem melden kan ook via het online formulier: www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/

Bron: Politie Zaanstreek

Stuur een WhatsApp naar DitisdeZaanstreek.nl
Voeg ‘DitisdeZaanstreek.nl’ toe als contact in uw telefoon en app nieuws, tips en foto’s naar 06 30 550 075!