Home Zaanstad Assendelft Gemeentelijke erepenning voor cabaretier Freek de Jonge

Gemeentelijke erepenning voor cabaretier Freek de Jonge

0
Gemeentelijke erepenning voor cabaretier Freek de Jonge
Foto: Pascal Fielmich

ZAANSTAD – Burgemeester Jan Hamming reikte dinsdagmiddag de gemeentelijke erepenning van Zaanstad uit aan cabaretier Freek de Jonge. De erepenning kan door het college van B&W worden toegekend aan personen, bedrijven en instellingen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd voor de gemeente.

Freek de Jonge groeide op in de Zaanstreek. Hij woonde van zijn zevende tot zijn achttiende in Zaandam, waar zijn vader predikant was in de Bullekerk. In de jaren tachtig werd De Jonge door het gemeentebestuur gevraagd om zijn jeugdherinneringen aan de plaats op papier te zetten. Het was eigenlijk de bedoeling om, naar aanleiding van de reconstructie van de binnenstad, een klein boekje te maken. Freek pakte het echter groter aan, met zijn literair debuut als resultaat. Van het boek Zaansch Veem (1987) werden meer dan 100.000 exemplaren verkocht. Dertig jaar na het verschijnen van het boek volgde een ware revival. Het boek werd opnieuw uitgebracht en aangevuld met alle verhalen die Freek de Jonge in de loop der jaren over de Zaanstreek schreef.

In de zomer van 2016 trad Freek de Jonge op tijdens Midzomerzaan. Waar hij Zaanse verhalen vertelde en begeleid door een orkest liedjes zong. Het optreden was een succes en Freek stelde voor om hier in het Zaantheater een vervolg aan te geven. Onder de naam Zaansch Veem 2.0 gaf hij een vijftal voorstellingen. Naast verhalen kwamen de mooiste en leukste Zaanse foto’s en filmbeelden op het toneel voorbij. Een van de hoogtepunten was een “ode” aan de Zaan.

Stuur een WhatsApp
Voeg ‘DitisdeZaanstreek.nl’ toe als contact en app nieuws, tips en foto’s naar 06 30 550 075!