Doet u uw lichten uit tijdens de Nacht van de Nacht?

Foto: Johan van der Wielen

ZAANSTREEK – In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober gaat de wintertijd in. Dit gaat gepaard met meer kunstverlichting. Overmatig gebruik van verlichting heeft grote gevolgen voor het milieu en nadelige effecten zoals licht- en energieverspilling, ontregeling van de natuur, aantasting van de gezondheid en verstoring van het nachtelijke landschap.

Nederland is een van de meest verlichtte landen van Europa. Vooral de verlichting van kassen, sportvelden en openbare ruimte veroorzaken veel lichtvervuiling. Uit onderzoek blijkt dat dieren last hebben van kunstlicht. Daarom organiseren Milieu- en Natuurfederaties jaarlijks de Nacht van de Nacht om mensen bewuster te maken van overbodig lichtgebruik en de effecten op mens, dier en natuur.

OVER-gemeenten

Gemeenten Oostzaan en Wormerland ondersteunen ook dit jaar dit initiatief door de haar eigen verlichting en reclame- en sierverlichting op andere locaties uit te doen. De gemeenten roepen ook inwoners en ondernemers op om samen de nacht weer donker maken, bewust met verlichting om te gaan en direct energie te besparen, door collectief mee te doen aan de Nacht van de Nacht.

Beleef een donkere nacht

Beleef de duistere nacht bijvoorbeeld tijdens een nachtelijke vaarexcursie door natuurreservaat het Wormer- en Jisperveld. Na afloop even rond de vuurkorf een soepje eten en met een gids naar de sterren kijken. De avond zal om 19:30 uur van start gaan op Bezoekerscentrum de Poelboerderij aan de Veerdijk 106, Wormer.

Kijk voor meer activiteiten op: www.nachtvandenacht.nl

Stuur een WhatsApp
Voeg ‘DitisdeZaanstreek.nl’ toe als contact en app nieuws, tips en foto’s naar 06 30 550 075!
Vorig artikelIrene Moors verrast Jasin uit Zaandam met 25.000 euro
Volgend artikelTieners beroven vrouw (82) met rollator