Home Zaanstad Assendelft Februaristaking van 80 jaar geleden herdacht in de Zaanstreek

Februaristaking van 80 jaar geleden herdacht in de Zaanstreek

0
Februaristaking van 80 jaar geleden herdacht in de Zaanstreek
Foto: Pascal Fielmich

ZAANSTREEK – Donderdag is de Februaristaking van 1941 herdacht bij de Wilhelminabrug in Zaandam. De Zaanse burgemeesters Jan Hamming (Zaanstad), Judith Michel-de Jong (Wormerland) en waarnemend burgemeester Wimar Jaeger (Oostzaan) legden bloemen bij het monument. Het monument, een beeldengroep dat de oproep tot staking “Staakt, Staakt, Staakt!” uitbeeldt, is gemaakt door verzetsstrijdster en kunstenares Truus Menger-Oversteegen (1923-2016).

In verband met de coronamaatregelen vond de jaarlijkse herdenking van de Februaristaking zonder publiek en met een beperkt gezelschap plaats.

De staking begon op 25 februari 1941 in Amsterdam en breidde zich snel uit naar de Zaanstreek. Diezelfde dag werd al bij enkele bedrijven het werk neergelegd. Aanleiding voor de staking was de eerste razzia in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ruim 400 Joodse mannen werden opgepakt en gedeporteerd.

De volgende dag, 26 februari 1941, trokken stakers uit de hele Zaanstreek naar de Dam in Zaandam. Duitse militairen reageerden woedend en schoten op de demonstrerende stakers, daarbij viel één dode te betreuren. Het was de eerste grootschalige verzetsactie tegen de Duitse bezetter in Nederland. De staking was het enige massale en openlijke protest tegen de Jodenvervolging in bezet Europa.

Stuur een WhatsApp
Voeg ‘DitisdeZaanstreek.nl’ toe als contact en app nieuws, tips en foto’s naar 06 30 550 075!