Home Zaanstad Assendelft BOEK: De Zaanse pophistorie (1960-2020)

BOEK: De Zaanse pophistorie (1960-2020)

0
BOEK: De Zaanse pophistorie (1960-2020)
De Zaanse pophistorie (1960-2020) door Rob Hendriks - Foto: Pascal Fielmich

ZAANSTREEK – De Zaanse popmuziek heeft vanaf het begin een prominente rol gespeeld in de Nederlandse popgeschiedenis. Nagenoeg iedereen kent namen als De Dijk, Lucifer, Margriet Eshuijs, Dizzy Man’s Band, Roberto Jacketti & The Scooters, Reniet Vrieze, Ruben Hoeke en natuurlijk George Baker. Maar ook in het niet-commerciële circuit blinkt de Zaanstreek uit met groepen als De Kift en The Ex. In de hiphop en R&B, tegenwoordig commercieel de meest succesvolle muzieksoort, is de Zaanstreek vanaf het begin (eind jaren tachtig) prominent aanwezig met groepen en collectieven als Da Grizzlies, The Coalition, Avalanche (winnaar grote Prijs van Nederland 1999 categorie hiphop), producer Boy Eshuijs (Presto/Brainstorm) en Man!ac.

De Zaanse pophistorie

Momenteel heeft de Zaanstreek met Ruben Hoeke Band, Jeanne Rouwendaal (WIES) en rapper/producer Jonna Fraser landelijk bekende toppers. Met het boek ‘De Zaanse pophistorie (1960-2020)’ geeft Zaandammer Rob Hendriks een totaalbeeld van zestig jaar muziek.

Rob Hendriks

Rob Hendriks (1956) is muziekliefhebber met een brede smaak. Hij werd geboren in Bandung, woonde in Afrika en groeide op met krontjong, Tielman Brothers, Cocktail Trio en heftige Ethiopische pop. In 1966 kwam hij terug naar Nederland, net op tijd voor de beatexplosie en alles wat daarna kwam.

Sinds 1970 woont Hendriks in de Zaanstreek. Behalve (amateur) drummer, gitarist en componist, is hij ook recensent en freelance muziekmedewerker bij het Noordhollands Dagblad, radiomaker bij Zaanradio (Live en Puur) en organisator van kleine evenementen met live muziek.

Tijdens het draaien van Zaanse popmuziek bij jongerencentrum Impuls in Wormerveer ontstond 15 jaar geleden het idee om de Zaanse popgeschiedenis in een boek te beschrijven. De meeste tijd ging zitten in het uitzoekwerk, dat Rob naast zijn werk als fysio-/manueel therapeut, in zijn vrije tijd deed. Het schrijven van het boek ‘De Zaanse pophistorie (1960-2020)’, met bijna duizend Zaanse bands/acts, duurde ongeveer een jaar en is gemaakt met medewerking van verschillende fotografen waaronder Ron Koffeman, Bart Homburg, Jolanda Hoogendoorn, Dirk Jongejans en Pascal Fielmich.

Bestel nu het boek ‘De Zaanse pophistorie (1960-2020)’ bij Bol.com!

Stuur een WhatsApp
Voeg ‘Dit is de Zaanstreek’ toe als contact en app nieuws, tips en foto’s naar 06 30 550 075!