Home 112 Half jaar jeugddetentie voor ontploffing hotel Zaandijk

Half jaar jeugddetentie voor ontploffing hotel Zaandijk

0
Half jaar jeugddetentie voor ontploffing hotel Zaandijk
Foto: Sam de Joode / Inter Visual Studio

ZAANDIJK – De rechtbank heeft een 18-jarige jongen veroordeeld voor het veroorzaken van een ontploffing en brandstichting op 24 april 2019 bij een hotel in Zaandijk.

Zelf gefabriceerd explosief

De rechtbank heeft vastgesteld dat de (destijds 16-jarige) jongen die nacht het hotel is binnengedrongen en een zelf gefabriceerd explosief, bestaande uit knalvuurwerk en plastic flessen gevuld met benzine, in het restaurantgedeelte van het hotel heeft laten ontploffen. Op dat moment lagen in het hotel 31 gasten te slapen. Niemand raakte gewond, maar de schade was enorm. Na uitgebreid onderzoek heeft de recherche de jongen ruim een jaar later aangehouden. Zijn DNA is aangetroffen op doppen van de plastic flessen en op een hamer die gebruikt is om het hotel binnen te komen.

Oordeel rechtbank

De rechtbank heeft de jongen ook veroordeeld voor het voorhanden hebben van harddrugs in Amsterdam. Hem werd een jeugddetentie opgelegd van 12 maanden, waarvan de helft voorwaardelijk. Daarbij is een proeftijd van twee jaar vastgesteld. Hij zal zich gedurende de proeftijd moeten laten begeleiden door de reclassering. De rechtbank heeft bij haar beslissing meegewogen dat de brandstichting goed voorbereid en op professionele wijze heeft plaatsgevonden. De rechtbank rekent het de jongen voorts aan dat hij door zijn ontkennende houding geen verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn handelen en geen inzicht heeft gegeven in het motief van zijn daad.

Stuur een WhatsApp
Voeg ‘Dit is de Zaanstreek’ toe als contact en app nieuws, tips en foto’s naar 06 30 550 075!