maandag, juni 17, 2024
Home Zaanstad Zaandam Huurders nieuwbouw Rosmolenwijk krijgen sleutel

Huurders nieuwbouw Rosmolenwijk krijgen sleutel

ZAANDAM – Een bijzonder moment voor de bewoners: de oplevering van de nieuwbouwwoningen in de Rosmolenwijk. De eerste bewoners ontvangen de sleutels van hun nieuwe huis aan de Belgischestraat en Kramerstraat. Samen met de bewoners heeft Parteon de verhuizing van huurders binnen de wijk mogelijk gemaakt. Veel van de bewoners die hun nieuwe energiezuinige woning gaan betrekken wonen al jarenlang in de Rosmolenwijk. Zij spelen een belangrijke rol voor de eigen sfeer binnen deze karakteristieke Zaanse wijk. Dit duurzame nieuwbouwproject is in opdracht van Parteon door ERA Contour gebouwd.

Wethouder Songül Mutluer en directeur-bestuurder Parteon Harry Platte heten de eerste bewoners welkom in hun nieuwe huis. Huurder Ali El Moussaoui komt uit de Rosmolenbuurt: “Ik ben blij dat ik in de Rosmolenwijk kan blijven wonen. Het is een hele mooie buurt en we zijn maar drie straten verderop gaan wonen.”

Een wijk om trots op te zijn

De Belgischestraat en Kramerstraat liggen in de Rosmolenwijk. De wijk wordt op verschillende plekken vernieuwd. Veel van de nieuwe bewoners woonden voorheen in een eengezinswoning in de Rosmolenwijk en zijn doorgestroomd naar de Belgischestraat en Kramerstraat. Doorstromers komen onder andere uit omliggende straten, zoals de Hoverniersstraat, de Belgischestraat (oost) en de Monseigneur Callierstraat, waar vervolgprojecten gepland zijn. Van deze doorstroom mogelijkheid is volop gebruik gemaakt, zo krijgen bewoners de kans om in hun eigen wijk te blijven, en tegelijkertijd naar een optimale nieuwbouwwoning te verhuizen. Vanaf het begin van de vernieuwing in de Rosmolenwijk heeft Parteon op verzoek van de bewoners en de stuurgroep Rosmolenwijk aangestuurd op het vormen van deze zogenaamde “treintjes”.

Harry Platte, directeur-bestuurder van Parteon: “De Rosmolenwijk is een bijzondere buurt met een geheel eigen sfeer. Mensen wonen hier vaak al jarenlang en kennen elkaar. Hoe mooi is het dat we mogelijk konden maken dat de nieuwe bewoners hier blijven wonen. In een nieuwe duurzame woning, en in de buurt waar zij zich thuis voelen.”

Energiezuinig en betaalbaar wonen

De 70 eengezinswoningen zijn nul-op-de-meter woningen. De woningen zijn voorzien van een warmtepomp, mechanische ventilatie en zijn zeer goed geïsoleerd. Er is geen gasaansluiting aanwezig; alles is volledig elektrisch. De energie die de bewoner verbruikt, wordt gecompenseerd met de energie die de zonnepanelen opwekken. Daarmee kan de energiemeter op nul uitkomen.

Wethouder Songül Mutluer: “Elke nieuwe woning is goed nieuws, want de woningnood in Zaanstad is groot. Er is veel behoefte aan betaalbare, duurzame woningen en dus extra goed nieuws dat deze woningen energiezuinig zijn, want dat betekent ook lagere woonlasten voor de nieuwe bewoners. Ik wens alle nieuwe en bestaande bewoners in de Rosmolenwijk met deze mooie ontwikkeling veel woonplezier toe.”

Warm welkom nieuwe huurders

De oplevering van de 70 woningen gebeurt gefaseerd: per week ontvangen zeven bewoners de sleutels. In mei worden de laatste woningen aan de bewoners opgeleverd. En dat verloopt anders in deze coronatijd. Een gebruikelijke festiviteit is helaas niet mogelijk. Als felicitatie voor hun nieuwe thuis geven Parteon en ERA Contour de nieuwe huurders een vlag met wimpel. Daarmee wordt het betrekken van de nieuwe woning toch een feestelijk moment.

Inmiddels zijn er 467 nieuwe woningen in de Rosmolenwijk teruggekomen. Steeds wordt onderzocht wat de beste oplossing is; sloop-/ nieuwbouw of renovatie. Parteon werkt hierbij samen met de gemeente Zaanstad en de bewoners van de stad. Tot en met 2024 staan voor nog ongeveer 250 woningen in de Rosmolenwijk ingrepen gepland.

Stuur een WhatsApp
Voeg ‘DitisdeZaanstreek.nl’ toe als contact en app nieuws, tips en foto’s naar 06 30 550 075!
RELATED ARTICLES

Noorderlicht boven Saendelft

ASSENDELFT - Op diverse plekken in Nederland is het noorderlicht waargenomen. Veel mensen, waaronder Dit is de Zaanstreek fotograaf Pascal Fielmich, gingen er op...

Luchtfoto: Nieuwbouw Kreekrijk Assendelft

ASSENDELFT - In het noordwesten van Assendelft wordt het nieuwbouwproject Kreekrijk ontwikkeld. Een nieuwbouwwijk die direct aansluit bij en verweven is met het omliggende...

Luchtfoto: Wonen in de Honigfabriek

KOOG AAN DE ZAAN - De voormalige Honigfabriek aan het Zuideinde is grotendeels gesloopt en maakt plaats voor appartementen. De gevel aan de Zaankant...

Most Popular

Noorderlicht boven Saendelft

ASSENDELFT - Op diverse plekken in Nederland is het noorderlicht waargenomen. Veel mensen, waaronder Dit is de Zaanstreek fotograaf Pascal Fielmich, gingen er op...

Luchtfoto: Nieuwbouw Kreekrijk Assendelft

ASSENDELFT - In het noordwesten van Assendelft wordt het nieuwbouwproject Kreekrijk ontwikkeld. Een nieuwbouwwijk die direct aansluit bij en verweven is met het omliggende...

Luchtfoto: Wonen in de Honigfabriek

KOOG AAN DE ZAAN - De voormalige Honigfabriek aan het Zuideinde is grotendeels gesloopt en maakt plaats voor appartementen. De gevel aan de Zaankant...

Luchtfoto: H. Maria Magdalena (Kalverkerk) ’t Kalf

ZAANDAM - De H. Maria Magdalenakerk, bijnaam "Kalverkerk", is een rooms-katholieke kerk in neogotische stijl. Het is een van de oudste kerken van de...

Recent Comments