dinsdag, juni 18, 2024
Home Zaanstad Preventieve coronaproof fouilleeractie op station Zaandam

Preventieve coronaproof fouilleeractie op station Zaandam

ZAANSTAD – In Zaanstad mag de politie in bepaalde gebieden preventief fouilleren. Zaanstad heeft dit beleid omdat er zich de afgelopen jaren meerdere ernstige geweldsincidenten in de openbare ruimte hebben voorgedaan. Vanwege de huidige coronamaatregelen zijn er geen grote fouilleeracties geweest. Fysiek contact wordt namelijk in verband met corona tot het minimum beperkt. Tegelijkertijd blijft het belangrijk om dit soort acties te kunnen blijven uitvoeren. Daarom heeft de gemeente samen met de politie een nieuwe methode ontwikkeld om preventief te fouilleren. Zo kan de wapenproblematiek aangepakt worden door middel van fouilleeracties met respect voor de huidige coronaregels.

Hoe werkt het?

De gemeente Zaanstad en de politie hebben een innovatieve en veilige manier ontwikkeld om mensen te controleren op wapenbezit. Op straat wordt een mobiel detectiepoortje opgebouwd. Mensen krijgen dan de mogelijkheid om hun zakken te legen en door het poortje te lopen. Als het poortje niet afgaat, hoeft er niet gefouilleerd te worden. Als het poortje wel afgaat, dan gebruikt de politie eerst een handdetector om te bekijken waar het metalen voorwerp zich bevindt. Pas daarna wordt er eventueel gefouilleerd.

Komende periode zal er vaker op deze manier preventief gefouilleerd worden. Los van de coronamaatregelen is Zaanstad -samen met de politie – enthousiast over deze methode. We komen minder in de persoonlijke ruimte van mensen. Mogelijk wordt deze werkwijze daarom voortgezet na corona.

Noodzaak van preventief fouilleren

Burgemeester Jan Hamming: “We doen dit omdat het keihard nodig is. Het aantal wapens op straat en het aantal incidenten met wapens is simpelweg te veel. Zowel de politie, het Openbaar Ministerie als ikzelf maken ons zorgen over de ontwikkeling van het wapenbezit en – gebruik. De incidenten die plaatvinden hebben grote impact op de veiligheid en het gevoel van veiligheid op de Zaanse straten. Daar moeten we ons op alle mogelijke manieren tegen blijven verzetten.”

Naast het preventief fouilleren zet Zaanstad zich breed in om wapenbezit – met name onder jongeren– te ontmoedigen.

Stuur een WhatsApp
Voeg ‘DitisdeZaanstreek.nl’ toe als contact en app nieuws, tips en foto’s naar 06 30 550 075!
RELATED ARTICLES

Noorderlicht boven Saendelft

ASSENDELFT - Op diverse plekken in Nederland is het noorderlicht waargenomen. Veel mensen, waaronder Dit is de Zaanstreek fotograaf Pascal Fielmich, gingen er op...

Luchtfoto: Nieuwbouw Kreekrijk Assendelft

ASSENDELFT - In het noordwesten van Assendelft wordt het nieuwbouwproject Kreekrijk ontwikkeld. Een nieuwbouwwijk die direct aansluit bij en verweven is met het omliggende...

Luchtfoto: Wonen in de Honigfabriek

KOOG AAN DE ZAAN - De voormalige Honigfabriek aan het Zuideinde is grotendeels gesloopt en maakt plaats voor appartementen. De gevel aan de Zaankant...

Most Popular

Noorderlicht boven Saendelft

ASSENDELFT - Op diverse plekken in Nederland is het noorderlicht waargenomen. Veel mensen, waaronder Dit is de Zaanstreek fotograaf Pascal Fielmich, gingen er op...

Luchtfoto: Nieuwbouw Kreekrijk Assendelft

ASSENDELFT - In het noordwesten van Assendelft wordt het nieuwbouwproject Kreekrijk ontwikkeld. Een nieuwbouwwijk die direct aansluit bij en verweven is met het omliggende...

Luchtfoto: Wonen in de Honigfabriek

KOOG AAN DE ZAAN - De voormalige Honigfabriek aan het Zuideinde is grotendeels gesloopt en maakt plaats voor appartementen. De gevel aan de Zaankant...

Luchtfoto: H. Maria Magdalena (Kalverkerk) ’t Kalf

ZAANDAM - De H. Maria Magdalenakerk, bijnaam "Kalverkerk", is een rooms-katholieke kerk in neogotische stijl. Het is een van de oudste kerken van de...

Recent Comments