zaterdag, juni 22, 2024
Home Zaanstad Zaandam Directeur Jan Hovers neemt afscheid van het Zaans Museum

Directeur Jan Hovers neemt afscheid van het Zaans Museum

ZAANDAM – Begin 2021 verlaat algemeen directeur Jan Hovers na zes jaar het Zaans Museum. Hij laat het Zaans Museum als bruisend museum achter. Onder zijn leiding heeft hij het museum samen met Marije Kool – die in 2017 toetrad tot de directie – een enorme groei doorgemaakt. In vijf jaar tijd verdrievoudigde het aantal bezoekers van 70.000 naar 200.000.

Hoogtepunten waren onder meer de aankoop van Monets’ schilderij ‘De Voorzaan en de Westerhem’ en de brief die Monet aan Pissarro schreef bij zijn aankomst in Zaandam (1871). Ook het uitbreiden van de kleine groep vrijwilligers tot meer dan honderd zeer betrokken vrijwilligers, waarvan een deel werd opgeleid in het uitoefenen en demonstreren van oude ambachten zoals het zeildoek weven op historische weefgetouwen, is een belangrijke ontwikkeling geweest. In 2018 werd door Staatssecretaris van Defensie Barbara Visser de nieuwste dependance van het Zaans Museum geopend: het Hembrug Museum. Het Czaar Peterhuisje in het centrum van Zaandam, dat deel uitmaakt van het Zaans Museum, maakte tevens een gestage bezoekersgroei door.

“Met heel veel plezier heb ik mij de afgelopen jaren mogen verdiepen in de Zaanse cultuur en historie. In dit misschien wel oudste industriegebied van Europa lijkt de ziel van Nederland te zijn vormgegeven. Het was een voorrecht het Zaans Museum voor en namens de Zaanse samenleving een tijd lang te mogen bestieren,” zegt Jan Hovers.

Aanpassing directiestructuur

De Coronacrisis heeft grote impact en veroorzaakt een flinke daling in bezoekersaantallen en zeer beperkte inkomsten uit het MuseumCafé, de MuseumShop, arrangementen en zaalhuur. Dankzij ondersteuning vanuit de overheid komt het Zaans Museum zonder gedwongen ontslagen 2020 door; het museum kon tot tweemaal gebruik maken van de NOW-regeling en heeft voor het laatste kwartaal een ruimhartig steunpakket van het Ministerie van OCW/Mondriaan Fonds en de Gemeente Zaanstad mogen ontvangen.

Het Zaans Museum voorziet flinke tekorten op de begroting voor 2021. Een van de gekozen beperkende maatregelen is de reorganisatie van de leiding van het museum. Deze bestaat momenteel uit een algemeen en een zakelijk directeur en zal met het vertrek van Jan Hovers worden teruggebracht tot één algemeen directeur-bestuurder. Zakelijk directeur Marije Kool nam dit najaar afscheid van het Zaans Museum en start op 1 december 2020 als zakelijk directeur bij het Teylers Museum in Haarlem. Jan Hovers verhuisde onlangs naar het oosten van het land waar hij met prepensioen gaat na vele jaren werkzaam te zijn geweest bij de publieke omroep en verschillende musea. Naast het maken van podcasts en muziek – zijn grote passies – gaat hij zijn tijd besteden aan advieswerk en toezichtstaken in de cultuursector.

Stuur een WhatsApp
Voeg ‘DitisdeZaanstreek.nl’ toe als contact en app nieuws, tips en foto’s naar 06 30 550 075!
RELATED ARTICLES

Noorderlicht boven Saendelft

ASSENDELFT - Op diverse plekken in Nederland is het noorderlicht waargenomen. Veel mensen, waaronder Dit is de Zaanstreek fotograaf Pascal Fielmich, gingen er op...

Luchtfoto: Nieuwbouw Kreekrijk Assendelft

ASSENDELFT - In het noordwesten van Assendelft wordt het nieuwbouwproject Kreekrijk ontwikkeld. Een nieuwbouwwijk die direct aansluit bij en verweven is met het omliggende...

Luchtfoto: Wonen in de Honigfabriek

KOOG AAN DE ZAAN - De voormalige Honigfabriek aan het Zuideinde is grotendeels gesloopt en maakt plaats voor appartementen. De gevel aan de Zaankant...

Most Popular

Noorderlicht boven Saendelft

ASSENDELFT - Op diverse plekken in Nederland is het noorderlicht waargenomen. Veel mensen, waaronder Dit is de Zaanstreek fotograaf Pascal Fielmich, gingen er op...

Luchtfoto: Nieuwbouw Kreekrijk Assendelft

ASSENDELFT - In het noordwesten van Assendelft wordt het nieuwbouwproject Kreekrijk ontwikkeld. Een nieuwbouwwijk die direct aansluit bij en verweven is met het omliggende...

Luchtfoto: Wonen in de Honigfabriek

KOOG AAN DE ZAAN - De voormalige Honigfabriek aan het Zuideinde is grotendeels gesloopt en maakt plaats voor appartementen. De gevel aan de Zaankant...

Luchtfoto: H. Maria Magdalena (Kalverkerk) ’t Kalf

ZAANDAM - De H. Maria Magdalenakerk, bijnaam "Kalverkerk", is een rooms-katholieke kerk in neogotische stijl. Het is een van de oudste kerken van de...

Recent Comments