zaterdag, juni 22, 2024
Home Zaanstad Zaandam Het HEM heropent 27 juni na succesvolle crowdfunding

Het HEM heropent 27 juni na succesvolle crowdfunding

ZAANDAM – Het HEM lanceerde eind mei de crowdfunding-campagne Shoot Us With Love! met als doel het cultuurhuis na wegvallen financiering weer zo snel mogelijk open te stellen voor publiek. 351 donateurs brachten ruim 32.000 euro binnen, waarmee de doelstelling is bereikt en Het HEM vanaf zaterdag 27 juni weer open is voor publiek. Naast de verlengde tentoonstelling Chapter 3HREE: Maarten Spruyt presenteert Het HEM Chapter 3HREE AND A HALF en een nieuwe installatie van Levi van Veluw.

Chapter 3HREE: Maarten Spruyt

Sinds de sluiting op 13 maart 2020 in verband met COVID-19 leidde Chapter 3HREE: Maarten Spruyt een stil bestaan in kelders van Het HEM. De tentoonstelling met werk van 24 kunstenaars vertoont opvallende parallellen met de wijze waarop de pandemie ons leven beïnvloed. Ze is erop gericht bezoekers op zichzelf terug te werpen – je ondergaat de tentoonstelling in je eentje – en in afzondering een zintuiglijke en emotionele relatie aan te gaan met het getoonde werk. Met enkele wijzigingen in de kunstenaarslijst is de tentoonstelling tot 1 augustus verlengt en in de weekenden met timeslots te bezoeken.

Levi van Veluw

Daarnaast is er in de luwe periode ook een nieuw kunstwerk tot wasdom gekomen. Levi van Veluw realiseerde de architectonische installatie Sanctum (zie foto), een diepblauwe kapel die is geïntegreerd in de rauwe architectuur van de voormalige fabriekshal. Het kunstwerk verkent het spanningsveld tussen de artistieke en spirituele beleving en is na Still Life van RAAAF het tweede semipermanente kunstwerk in Het HEM.

Chapter 3HREE AND A HALF

Tenslotte is 27 juni het startschot voor een nieuw programma waarmee Het HEM inspeelt op de drastische veranderingen die de samenleving momenteel doormaakt. Met anderhalve meter als een nieuwe radar in ons sociale bestaan vragen we ons af hoe we uiting geven aan primaire levensbehoeften als intimiteit en uitwisseling. Zijn er denkbewegingen te maken die het gemis van aanraking kunnen evenaren? Zijn er danstechnieken te bedenken die ondanks afstand toch intiem zijn? Samen met verschillende programmamakers waaronder Olaf Boswijk, Bogomir Doringer en Orpheu de Jong onderzoekt Chapter 3HREE AND A HALF hoe we intimiteit en samenzijn door middel van muziek en dans terugbrengen in ons leven en neemt hierbij verschillende vormen aan.

Het HEM

Het HEM is een huis voor eigentijdse cultuur in een voormalige kogelfabriek op het Hembrugterrein. Binnen zijn programma presenteert het kunst in de breedste zin van het woord en streeft het ernaar om kunst dichter bij verschillende gemeenschappen te brengen en een klankbord te zijn voor de samenleving. Op 21 juni 2019 opende Het HEM voor het eerst haar deuren voor een breed publiek.

Stuur een WhatsApp
Voeg ‘Dit is de Zaanstreek’ toe als contact en app nieuws, tips en foto’s naar 06 30 550 075!
RELATED ARTICLES

Noorderlicht boven Saendelft

ASSENDELFT - Op diverse plekken in Nederland is het noorderlicht waargenomen. Veel mensen, waaronder Dit is de Zaanstreek fotograaf Pascal Fielmich, gingen er op...

Luchtfoto: Nieuwbouw Kreekrijk Assendelft

ASSENDELFT - In het noordwesten van Assendelft wordt het nieuwbouwproject Kreekrijk ontwikkeld. Een nieuwbouwwijk die direct aansluit bij en verweven is met het omliggende...

Luchtfoto: Wonen in de Honigfabriek

KOOG AAN DE ZAAN - De voormalige Honigfabriek aan het Zuideinde is grotendeels gesloopt en maakt plaats voor appartementen. De gevel aan de Zaankant...

Most Popular

Noorderlicht boven Saendelft

ASSENDELFT - Op diverse plekken in Nederland is het noorderlicht waargenomen. Veel mensen, waaronder Dit is de Zaanstreek fotograaf Pascal Fielmich, gingen er op...

Luchtfoto: Nieuwbouw Kreekrijk Assendelft

ASSENDELFT - In het noordwesten van Assendelft wordt het nieuwbouwproject Kreekrijk ontwikkeld. Een nieuwbouwwijk die direct aansluit bij en verweven is met het omliggende...

Luchtfoto: Wonen in de Honigfabriek

KOOG AAN DE ZAAN - De voormalige Honigfabriek aan het Zuideinde is grotendeels gesloopt en maakt plaats voor appartementen. De gevel aan de Zaankant...

Luchtfoto: H. Maria Magdalena (Kalverkerk) ’t Kalf

ZAANDAM - De H. Maria Magdalenakerk, bijnaam "Kalverkerk", is een rooms-katholieke kerk in neogotische stijl. Het is een van de oudste kerken van de...

Recent Comments