Pand jaar dicht na aantreffen hennepkwekerij

Foto: Inter Visual Studio

ZAANDAM – Donderdagochtend is een pand aan de Touwslagersstraat voor een jaar gesloten. In het pand werd op 15 september een hennepkwekerij aangetroffen met daarin 621 planten. Ook waren er veel hennepgerelateerde producten in het pand zoals assimilatielampen, transformatoren, koolstoffilters, droogsystemen en droognetten. De kwekerij werd ontdekt door een medewerker van Liander nadat de pandeigenaar brand had gehad in zijn meterkast. Hierdoor was een gedeelte van de straat zonder stroom komen te zitten. De brand was ontstaan doordat er illegaal stroom werd afgetapt. De 68-jarige pandeigenaar is aangehouden door de politie.

Duur van de sluiting

De gemeente kan bij het aantreffen van een hennepplantage of een handelshoeveelheid hard- of softdrugs besluiten een woning of bedrijfsruimte te sluiten. Dit doet de gemeente op basis van artikel 13b van de Opiumwet.

Sluiting om pand uit drugscircuit te halen

Zaanstad heeft het sluitingsbeleid aangescherpt in de strijd tegen ondermijnende drugscriminaliteit. Naast bedrijfspanden worden ook woningen waarin harddrugs of wietplantages worden aangetroffen tijdelijk gesloten. Hennepplantages zorgen niet alleen voor overlast in de buurt, maar ook voor brandgevaar, omdat er vaak illegaal elektriciteit wordt afgetapt.

De tijdelijke sluiting is niet alleen bedoeld om een einde te maken aan overlast, maar ook om de aanloop van drugsgebruikers en criminelen te stoppen. De sluiting wordt dan ook steeds nadrukkelijk naar buiten gebracht. Op panden die gesloten worden, komt een poster die de reden van de sluiting aangeeft en informatie geeft waar mensen meldingen kunnen doen.

Stuur een WhatsApp
Voeg ‘DitisdeZaanstreek.nl’ toe als contact en app nieuws, tips en foto’s naar 06 30 550 075!
Vorig artikelLocoburgemeester feliciteert 100-jarige Piet Hoogeboom
Volgend artikelBos Hembrug overgedragen aan gemeente Zaanstad