maandag, juni 17, 2024
Home Zaanstad Zaandam Aan de slag met de Fronik Boerderij

Aan de slag met de Fronik Boerderij

ZAANDAM – De Fronik Boerderij heeft de monumentenstatus gekregen, omdat de eind 19e-eeuwse boerderij cultuurhistorische waarde heeft voor Zaanstad en beeldbepalend is voor de Westzanerdijk. Wethouder Groothuismink: “De Fronikboerderij is een herinnering aan het agrarische verleden van het gebied en een verwijzing naar de geschiedenis van de ontginning van de polder. In 2012 selecteerde gemeente Zaanstad de Fronikboerderij al als potentieel monument, ik ben verheugd dat we de monumentenstatus nu ook konden verlenen.”

Aankoop pand

Gemeente Zaanstad verkoopt de Fronik Boerderij voor ruim 130.000 euro aan Stadsherstel. De nieuwe eigenaar neemt de kosten voor de sanering van de grond voor zijn rekening en start zo snel mogelijk met de restauratie van de boerderij. De Vrienden van Stadsherstel dragen bij aan het terugbrengen van de dakkapel. De Fronikboerderij wordt het twaalfde pand in de Zaanstreek dat door Stadsherstel gerestaureerd wordt. Eerder restaureerde Stadsherstel de Zuidervermaning in Westzaan, werd ze onlangs eigenaar van de Bullekerk in Zaandam en redde zij het Wevershuisje uit Assendelft door het te demonteren en weer op te bouwen op de Zaanse Schans.

Laagdrempelig ontmoeten

Al 10 jaar is de Fronik Buurtboerderij de plek waar de buurt samenkomt. In 2016 diende de Stichting Fronik Buurtboerderij bij de gemeente een plan in dat bestaat uit twee delen: zorgwoningen en een ontmoetingsfunctie. Wethouder Rita Noordzij over de betrokken buurtbewoners: “Dit initiatief heeft veel waarde voor de buurt. Ik heb bewondering voor de betrokkenheid en vastberadenheid van Stichting Fronik Buurtboerderij. Het was geen gemakkelijk traject, maar nu kan er echt gestart worden.” Edwin Herzberg, voorzitter van de Stichting Fronik Buurtboerderij: “De buurt is heel blij dat dit burgerinitiatief in samenwerking met Zaanstad, Stadsherstel en De Heeren van Zorg tot de monumentale Fronik Boerderij heeft geleid waar ruimte is én blijft voor iedereen, en dat is eigenlijk heel uniek!”

Stuur een WhatsApp
Voeg ‘DitisdeZaanstreek.nl’ toe als contact en app nieuws, tips en foto’s naar 06 30 550 075!
RELATED ARTICLES

Noorderlicht boven Saendelft

ASSENDELFT - Op diverse plekken in Nederland is het noorderlicht waargenomen. Veel mensen, waaronder Dit is de Zaanstreek fotograaf Pascal Fielmich, gingen er op...

Luchtfoto: Nieuwbouw Kreekrijk Assendelft

ASSENDELFT - In het noordwesten van Assendelft wordt het nieuwbouwproject Kreekrijk ontwikkeld. Een nieuwbouwwijk die direct aansluit bij en verweven is met het omliggende...

Luchtfoto: Wonen in de Honigfabriek

KOOG AAN DE ZAAN - De voormalige Honigfabriek aan het Zuideinde is grotendeels gesloopt en maakt plaats voor appartementen. De gevel aan de Zaankant...

Most Popular

Noorderlicht boven Saendelft

ASSENDELFT - Op diverse plekken in Nederland is het noorderlicht waargenomen. Veel mensen, waaronder Dit is de Zaanstreek fotograaf Pascal Fielmich, gingen er op...

Luchtfoto: Nieuwbouw Kreekrijk Assendelft

ASSENDELFT - In het noordwesten van Assendelft wordt het nieuwbouwproject Kreekrijk ontwikkeld. Een nieuwbouwwijk die direct aansluit bij en verweven is met het omliggende...

Luchtfoto: Wonen in de Honigfabriek

KOOG AAN DE ZAAN - De voormalige Honigfabriek aan het Zuideinde is grotendeels gesloopt en maakt plaats voor appartementen. De gevel aan de Zaankant...

Luchtfoto: H. Maria Magdalena (Kalverkerk) ’t Kalf

ZAANDAM - De H. Maria Magdalenakerk, bijnaam "Kalverkerk", is een rooms-katholieke kerk in neogotische stijl. Het is een van de oudste kerken van de...

Recent Comments