Home Agenda Brief van Claude Monet onthuld in het Zaans Museum

Brief van Claude Monet onthuld in het Zaans Museum

0
Brief van Claude Monet onthuld in het Zaans Museum
Burgemeester Jan Hamming van Zaanstad bekijkt en beluisterd de brief van Claude Monet in het Zaans Museum - Foto: Pascal Fielmich

ZAANDAM – Woensdagochtend onthulde burgemeester Jan Hamming de nieuwe aanwinst van het Zaans Museum: de brief die Claude Monet op de dag van zijn aankomst in Zaandam, 2 juni 1871, schreef aan goede vriend en schilder Pissarro. Burgemeester Hamming: “Een groot compliment aan het Zaans Museum voor het verwerven van de brief en het vasthouden aan de diep gekoesterde wens dat niet alleen de brief in de Zaanstreek terugkomt, maar ook zoveel mogelijk van de 25 schilderijen. Die ambitie deel ik met jullie, die stip op de horizon moeten we vasthouden. Want Monet hoort hier thuis. Ik hoop dat we dat ooit kunnen realiseren.”

In de brief beschrijft Monet vol opwinding over de aankomst: “Zaandam is wel bijzonder opmerkelijk en er is genoeg te schilderen voor een heel leven. Ik geloof dat we hier een heel fijn onderkomen gaan hebben. De Hollanders lijken zeer vriendelijk en gastvrij.” Het Zaanse landschap met de molens, rivier de Zaan en houten huizen boeiden Monet zo dat hij er uiteindelijk vijfentwintig werken vervaardigde.

De inhoud van de brief is ook te horen via de audioguide in het museum. Voor Nederlandse bezoekers is de tekst ingesproken door kunstenaar Jasper Krabbé, aangevuld met zijn persoonlijke reflectie op de brief en de Zaanse werken van Monet.

De originele brief van Monet is van 30 mei t/m 2 juni 2019 te zien in het Zaans Museum naast het schilderij De Voorzaan en de Westerhem. Vanwege de kwetsbaarheid van het papier zal daarna een facsimile van de brief gepresenteerd worden; het originele exemplaar wordt incidenteel getoond.

Stuur een WhatsApp naar DitisdeZaanstreek.nl
Voeg ‘DitisdeZaanstreek.nl’ toe als contact in uw telefoon en app nieuws, tips en foto’s naar 06 30 550 075!