Home 112 Woning gesloten na vondst hennepkwekerij

Woning gesloten na vondst hennepkwekerij

0
Woning gesloten na vondst hennepkwekerij
Woning Bootsmanstraat gesloten na vondst hennepkwekerij - Foto: Pascal Fielmich

ZAANDAM – Gemeente Zaanstad heeft dinsdagochtend een woning aan de Bootsmanstraat gesloten nadat de politie in maart een hennepkwekerij had aangetroffen. Verspreid over 3 ruimtes stonden in totaal 226 hennepplanten. De aanwezigheid van een hennepkwekerij kan leiden tot onveiligheid voor de omwonenden vanwege overlast, brandgevaar en de aanzuigende werking op criminele activiteiten. Dit levert een ernstig gevaar op voor de openbare orde en veiligheid. Daarom is de woning op last van de burgemeester voor de duur van 6 maanden gesloten.

De politie trof op 17 maart een hennepkwekerij aan in een woning nadat een tip was binnengekomen. Naast de ruim 200 hennepplanten stonden in de kwekerij 41 assimilatielampen en was er sprake van stroomdiefstal. Door de illegale aansluiting ontstond er gevaar voor kortsluiting en uiteindelijk brandgevaar. In de woning is een Chinese man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, aangehouden en meegenomen door de politie. De politie is een strafrechtelijk onderzoek gestart.

Duur van de sluiting 
De burgemeester kan bij het aantreffen van een hennepplantage of een handelshoeveelheid hard- of softdrugs besluiten een woning of bedrijfsruimte te sluiten. Dit doet de burgemeester op basis van artikel 13b van de Opiumwet. De duur van de sluiting wordt onder andere bepaald door het aantal planten in de kwekerij en de beroeps- en bedrijfsmatigheid. Zo wordt er gekeken naar het aantal gebruikte materialen zoals lampen, transformatoren, koolstoffilters en groeimiddelen. Ook de diefstal van stroom en de risico’s voor de omwonenden, zoals brandgevaar, zijn bij de sluiting van de woning aan de Bootsmanstraat meegenomen in de beoordeling van de sluitingsduur.

Sluiting om pand uit drugscircuit te halen
Zaanstad heeft het sluitingsbeleid aangescherpt in de strijd tegen ondermijnende drugscriminaliteit. En dat betekent dat niet alleen bedrijfspanden maar ook woningen worden gesloten waar drugs wordt aangetroffen. De tijdelijke sluiting is niet alleen bedoeld om een einde te maken aan overlast en brandgevaar, maar ook om de aanloop van drugsgebruikers en criminelen te stoppen. De sluiting wordt dan ook steeds nadrukkelijk naar buiten gebracht. Op panden die gesloten worden, komt een poster die de reden van de sluiting aangeeft en informatie geeft waar mensen meldingen kunnen doen.

Melding maken via de politie of Meld Misdaad Anoniem
Melding maken van (vermoedens) een hennepkwekerij kan bij de politie (0900-8844). Dit kan ook anoniem. Meld Misdaad Anoniem is zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Anoniem melden kan ook via het online formulier: www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/

Bron: Gemeente Zaanstad

Stuur een WhatsApp naar DitisdeZaanstreek.nl
Voeg ‘DitisdeZaanstreek.nl’ toe als contact in uw telefoon en app nieuws, tips en foto’s naar 06 30 550 075!