Home Agenda Zaanse streekdracht inspireert jonge ontwerpers

Zaanse streekdracht inspireert jonge ontwerpers

0
Zaanse streekdracht inspireert jonge ontwerpers
Klaske Duin, winnaar van de vakjuryprijs - Foto: Pascal Fielmich

ZAANDAM – Tijdens de Fashion Challenge van Stadshart Zaandam presenteerden twaalf studenten van Atelier Tanade en Modevakschool New Style hun creaties. Alle deelnemers werden uitgedaagd om technieken en vormgeving van 18e- en 19e-eeuwse Zaanse streekdracht te verwerken in hun hedendaagse ontwerpen.

In het Zaans Museum zie je t/m 31 januari het ontwerp van Klaske Duin, winnaar van de vakjuryprijs en het ontwerp van Caitlin van der Scheer, winnaar van de publieksprijs. De veertienjarige Klaske liet zich inspireren door de hoepels in de Zaanse streekdracht. Haar witte jumpsuit verwijst naar de Zaanse onderkleding. Caitlin (24 jaar) was geïnspireerd door het kant, de grote rokken en de stukken die gebruikt werden om heupen breder te doen lijken. ‘De inspiratie van de heupstukken heb ik verwerkt in de kapmouwen. Ik heb gebruik gemaakt van redelijk stijve schoudervulling, waardoor de schouders ook breder lijken.’

De Zaanse streekdracht uit de 18e en 19e eeuw behoort tot de kostbaarste streekdracht van Nederland. Het Zaans Museum bezit een grote textiel- en sieradencollectie uit deze periode. Kijk voor meer informatie op: www.zaansmuseum.nl

Stuur een WhatsApp naar DitisdeZaanstreek.nl
Voeg ‘DitisdeZaanstreek.nl’ toe als contact in uw telefoon en app nieuws, tips en foto’s naar (06) 30 550 075!