Home Zaanstad Assendelft Bruggen en sluizen voorlopig dicht voor pleziervaart

Bruggen en sluizen voorlopig dicht voor pleziervaart

0
Bruggen en sluizen voorlopig dicht voor pleziervaart
Vrijwilliger Gerard Huijser van Reenen, sluiswachter bij de Noordersluis in Krommenie - Foto: Pascal Fielmich

ZAANSTREEK – Pleziervaarders in de Zaanstreek zullen geduld moeten hebben. Om verspreiding van het coronavirus over water tegen te gaan, is de start van het vaarseizoen uitgesteld en houdt het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier op advies van de veiligheidsregio de bruggen en sluizen voorlopig dicht.

Het hoogheemraadschap beheert zo’n 15 schutsluizen en bruggen in de Zaanstreek. Waaronder de Poelsluis (Jisperveld) in Wormer, de G.J. Honigsluis (Zaan) in Zaandijk en de Noordersluis (Nauernasche Vaart) in Krommenie.

Vrijwilliger Gerard Huijser van Reenen, sluiswachter bij de Noordersluis en contactpersoon voor het waterschap wordt dagelijks gebeld met het verzoek om de sluis en ophaalbrug te bedienen. Met het mooie weer van de afgelopen tijd nemen het aantal telefoontjes, met name in het weekend, flink toe. Bezitters van bootjes halen deze op bij de stalling of willen hun vaartuig verplaatsen van de haven naar hun huis.

Hoewel 1,5 meter afstand houden op het water wellicht goed uitvoerbaar is, ontstaat bij bruggen en sluizen een risico op verspreiding van het coronavirus. Niet alleen tussen opvarenden, die vaak dicht op elkaar in de sluis liggen, maar ook wachtende fietsers en voetgangers en sluis- en brugwachters lopen risico.

Huijser van Reenen moet botenbezitters dus helaas teleurstellen wanneer hem gevraagd wordt ze even te matsen en een uitzondering te maken en adviseert om de boot, tot het ‘bedienverbod’ voorbij is, in de stalling of haven te laten liggen. Naast een gezondheidsrisico loopt de sluiswachter, maar ook de botenbezitter en eventuele opvarenden kans op een boete tot 400 euro bij het overtreden van de coronamaatregelen. Bovendien is het faciliteren van vaarwegrecreatie in strijd met het devies ‘blijf thuis’. Het is dus ook niet de bedoeling om er met de boot op uit te trekken.

Het is nog onbekend hoe lang de maatregel gaat duren.

Stuur een WhatsApp
Voeg ‘DitisdeZaanstreek.nl’ toe als contact en app nieuws, tips en foto’s naar 06 30 550 075!