maandag, juni 17, 2024
Home Zaanstad Assendelft Scholieren planten bomen tijdens Boomplantdag (fotoserie)

Scholieren planten bomen tijdens Boomplantdag (fotoserie)

ZAANSTAD – In heel Nederland zijn woensdag in het kader van de Nationale Boomplantdag nieuwe bomen geplant. Ook in Zaanstad waren leerlingen van verschillende scholen samen met de bomenexperts van de gemeente hard aan de slag om Zaanstad te voorzien van enkele fraaie nieuwe bomen. In Assendelft werd een Tiny Forest aangelegd: het tweede Tiny Forest in Zaanstad. De andere ligt aan de Twiskeweg in Zaandam.

Aanleg Tiny Forest in Assendelft

Woensdag was ook de officiële kick-off van het project ‘Gezonde Buurten’ in de wijk Saendelft in Assendelft. Samen met buurtbewoners en de initiatiefnemers Jantje Beton en IVN Natuureducatie, is gekeken hoe de buurt groener, speelser en duurzamer gemaakt kan worden. Ook wordt binnen dit project samengewerkt met het Sociaal Wijkteam Assendelft-Westzaan. De eerste stap was het aanleggen van een Tiny Forest; een inheems bos waar kinderen spelenderwijs meer te weten komen over de natuur. Tientallen basisschoolkinderen van de basisscholen IKC de Oceaan en OBS De Meander hebben de Tiny Forest op woensdag 13 maart, op Nationale Boomfeestdag geplant. Dit gebeurde samen met Dave Ensberg-Kleijkers, de directeur van Jantje Beton en wethouder Gerard Slegers.

Plek om elkaar vaker op te zoeken

Lenie Rademaker-de Vries, projectleider Gezonde Buurten van de gemeente Zaanstad: “Dit unieke bos is niet alleen voor kinderen bedoeld. We leggen deze buitenplek ook aan met het idee dat jongeren en volwassenen een fijne plek hebben om elkaar wat vaker op te zoeken.” Behalve het Tiny Forest komt er ook een kilometer lang ‘bloemenlint’ langs het fietspad aan de noordkant van de wijk en zijn er plannen voor een natuurlijke speelplek bij Tulpenburgh. Ook met het oog op bewegen zijn er initiatieven; zoals trimtoestellen langs een route waar veel hardlopers lopen. En op een nog te bepalen locatie komt een hondenspeelplek.

Groener, vrolijker en duurzamer

Lenie Rademaker-de Vries: “Het is vooral een DOE-project: niet alleen bedenken, maar vooral ook samen doen. De wijksafari’s en bewonersbijeenkomsten hebben zulke mooie ideeën opgeleverd. Deze dromen gaan we de komende maanden stap voor stap werkelijkheid laten worden.” Om deze verbeteringen in de openbare ruimte nog meer te benutten, zullen de omliggende scholen het Tiny Forest voor natuuronderwijs benutten en gaat een groep bewoners aan de slag om natuurspelen op de kaart te zetten. Ook zijn er al plannen voor een gezonde wereldbarbecue in juni en september.

RELATED ARTICLES

Noorderlicht boven Saendelft

ASSENDELFT - Op diverse plekken in Nederland is het noorderlicht waargenomen. Veel mensen, waaronder Dit is de Zaanstreek fotograaf Pascal Fielmich, gingen er op...

Luchtfoto: Nieuwbouw Kreekrijk Assendelft

ASSENDELFT - In het noordwesten van Assendelft wordt het nieuwbouwproject Kreekrijk ontwikkeld. Een nieuwbouwwijk die direct aansluit bij en verweven is met het omliggende...

Luchtfoto: Wonen in de Honigfabriek

KOOG AAN DE ZAAN - De voormalige Honigfabriek aan het Zuideinde is grotendeels gesloopt en maakt plaats voor appartementen. De gevel aan de Zaankant...

Most Popular

Noorderlicht boven Saendelft

ASSENDELFT - Op diverse plekken in Nederland is het noorderlicht waargenomen. Veel mensen, waaronder Dit is de Zaanstreek fotograaf Pascal Fielmich, gingen er op...

Luchtfoto: Nieuwbouw Kreekrijk Assendelft

ASSENDELFT - In het noordwesten van Assendelft wordt het nieuwbouwproject Kreekrijk ontwikkeld. Een nieuwbouwwijk die direct aansluit bij en verweven is met het omliggende...

Luchtfoto: Wonen in de Honigfabriek

KOOG AAN DE ZAAN - De voormalige Honigfabriek aan het Zuideinde is grotendeels gesloopt en maakt plaats voor appartementen. De gevel aan de Zaankant...

Luchtfoto: H. Maria Magdalena (Kalverkerk) ’t Kalf

ZAANDAM - De H. Maria Magdalenakerk, bijnaam "Kalverkerk", is een rooms-katholieke kerk in neogotische stijl. Het is een van de oudste kerken van de...

Recent Comments