maandag, april 15, 2024
Home Zaanstad Zaanstad wil deel kunstcollectie schenken aan Zaans museum

Zaanstad wil deel kunstcollectie schenken aan Zaans museum

ZAANSTAD – Gemeente Zaanstad is van plan om 611 kunstwerken van Zaanse makers aan het Zaans museum te schenken. De kunst is onderdeel van de gemeentelijke kunstcollectie. Wethouder Cultuur Annette Baerveldt: ‘We willen onze kunst op deze manier toegankelijk maken voor iedereen. Kunst is er om te delen, om van te genieten en om te prikkelen.’

De collectie bestaat uit onder meer schilderijen, beelden en aardewerk. De werken die de gemeente van plan is om aan het Zaans Museum te schenken, geven inzicht in de geschiedenis en kunstontwikkeling van onze regio in de tweede helft van de twintigste eeuw.

Kunst is van ons allemaal

Nikola Eltink, directeur van het Zaans Museum, is enthousiast over de voorgenomen schenking: ‘Het is een verrijking voor onze collectie. Ik vind het belangrijk dat inwoners de werken, gemaakt door Zaanse kunstenaars, kunnen zien. Deze kunst is van ons allemaal en is bedoeld om het hart en hoofd van onze bezoekers te raken.’ Het Zaans Museum zal na de schenking alle werken opnemen in de online catalogus die voor iedereen gratis te bezoeken is. Het museum zal ook een aantal werken tentoonstellen.

Kunstenaars ondersteunen

In totaal bezit de gemeente zo’n duizend kunstwerken. Het overgrote deel van de gemeentelijke collectie bestaat uit werken die zijn aangekocht via een regeling om kunstenaars te ondersteunen. Deze regeling liep van 1956 tot en met 1987. Omdat de gemeente niet de kennis en de mankracht heeft om een kunstcollectie te beheren, staat deze kunst in een depot. In navolging van andere gemeenten heeft Zaanstad besloten om de collectie in fases af te stoten. In de volgende fase wordt de overgebleven kunst in het depot aan de makers en hun erfgenamen te koop aan geboden. De werken die na deze ronde overblijven, worden verkocht.

Conform de regelgeving, publiceert de gemeente binnenkort in de Staatscourant dat zij van plan is om een deel van de collectie te schenken. Inwoners die het niet eens zijn met dit voornemen kunnen binnen zes weken na publicatie een zienswijze indienen bij de gemeente.

Stuur een WhatsApp
Voeg ‘DitisdeZaanstreek.nl’ toe als contact en app nieuws, tips en foto’s naar 06 30 550 075!
RELATED ARTICLES

Luchtfoto: Nieuwbouw Kreekrijk Assendelft

ASSENDELFT - In het noordwesten van Assendelft wordt het nieuwbouwproject Kreekrijk ontwikkeld. Een nieuwbouwwijk die direct aansluit bij en verweven is met het omliggende...

Luchtfoto: Wonen in de Honigfabriek

KOOG AAN DE ZAAN - De voormalige Honigfabriek aan het Zuideinde is grotendeels gesloopt en maakt plaats voor appartementen. De gevel aan de Zaankant...

Luchtfoto: H. Maria Magdalena (Kalverkerk) ’t Kalf

ZAANDAM - De H. Maria Magdalenakerk, bijnaam "Kalverkerk", is een rooms-katholieke kerk in neogotische stijl. Het is een van de oudste kerken van de...

Most Popular

Luchtfoto: Nieuwbouw Kreekrijk Assendelft

ASSENDELFT - In het noordwesten van Assendelft wordt het nieuwbouwproject Kreekrijk ontwikkeld. Een nieuwbouwwijk die direct aansluit bij en verweven is met het omliggende...

Luchtfoto: Wonen in de Honigfabriek

KOOG AAN DE ZAAN - De voormalige Honigfabriek aan het Zuideinde is grotendeels gesloopt en maakt plaats voor appartementen. De gevel aan de Zaankant...

Luchtfoto: H. Maria Magdalena (Kalverkerk) ’t Kalf

ZAANDAM - De H. Maria Magdalenakerk, bijnaam "Kalverkerk", is een rooms-katholieke kerk in neogotische stijl. Het is een van de oudste kerken van de...

Luchtfoto: Sloop Meelfabriek Meneba Wormerveer

WORMERVEER – De sloop van de voormalige meelfabriek Meneba Wormerveer (voorheen Wessanen) is in volle gang. Het oude industrieterrein maakt plaats voor het Zaankwartier....

Recent Comments