Home Zaanstad Assendelft Invoering JA/JA-sticker: minder papierverspilling in Zaanstad

Invoering JA/JA-sticker: minder papierverspilling in Zaanstad

0
Invoering JA/JA-sticker: minder papierverspilling in Zaanstad
Foto: Pascal Fielmich

ZAANSTAD – Folderliefhebbers moeten deze zomer een sticker aanvragen. Het college heeft ingestemd met de invoering van de Ja-sticker voor folders.

Binnen een half jaar vervangt de gemeente Zaanstad het huidige Nee-sticker systeem door een Ja-sticker systeem. Dat betekent dat inwoners standaard geen ongeadresseerd drukwerk ontvangen maar nog wel huis-aan-huisbladen. Zaankanters die geen afscheid willen nemen van de folders, moeten een JA/JA-sticker op hun brievenbus plakken. “Dit is een belangrijke stap vooruit naar een duurzamer gebruik van papier. Een gemiddeld huishouden bespaart hiermee namelijk 30 kilo papier per jaar”, aldus wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt.

De gemeenteraad behandelt later deze maand de nieuwe afvalstoffenverordening waar de invoering van het Ja-sticker systeem onderdeel van is. Drie tot zes maanden later wordt de sticker ingevoerd, op zijn vroegst is dat begin juli 2021. Vlak voor de invoering ontvangen inwoners informatie over het gratis aanvragen van de JA/JA-sticker bij de gemeente.

Digitale alternatieven

Adverteerders hebben de komende maanden de tijd om over te stappen op alternatieven. Denk aan online folders, apps en advertenties in de huis-aan-huismedia. Adverteerders die na de invoering folders blijven bezorgen bij huishoudens zonder sticker riskeren een boete.

Stuur een WhatsApp
Voeg ‘DitisdeZaanstreek.nl’ toe als contact en app nieuws, tips en foto’s naar 06 30 550 075!