maandag, juni 17, 2024
Home Zaanstad Zaanstad kleurt oranje in actie tegen huiselijk geweld

Zaanstad kleurt oranje in actie tegen huiselijk geweld

ZAANSTAD – Dinsdagavond kleurde in aanwezigheid van wethouder Songül Mutluer de waterval aan het Stadhuisplein oranje, als startsein van de campagne: Orange the World.

Gemeente Zaanstad doet mee aan deze internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Om meer bewustwording te creëren, taboes te doorbreken en slachtoffers aan te sporen hulp te zoeken, kleuren tot en met 10 december diverse plekken oranje. In Zaanstad is dat op twee plekken in de stad: de waterval aan het Stadhuisplein en molen De Gekroonde Poelenburg op de Zaanse Schans. Ook wapperen tijdens deze periode oranje vlaggen aan de gevels van meerdere gebouwen.

Oranje waterval

Wethouder Songül Mutluer: “Wie in een gewelddadige of onveilige thuissituatie zit, zit dat soms al jarenlang. Huiselijk geweld kun je alleen samen een halt toeroepen. Daarom zijn we eerder met onze partners het actieplan ‘Geweld hoort nergens thuis’ gestart. Onderdeel van dit actieplan is het doorbreken van jarenlang seksueel misbruik door verbeterde samenwerking van alle partijen. Ook willen we inwoners meer bewust laten worden van mogelijke signalen van mishandeling, en wat zij dan kunnen doen. De internationale campagne Orange the World is een uitgelezen moment om gezamenlijk inwoners te vertellen waar ze terecht kunnen voor hulp en professionals te trainen om hier nog beter op in te spelen.” Op 2 december zal wethouder Rita Noordzij voor een avond ook het oranje licht op de molen de Gekroonde Poelenburger aanzetten.

Bewustwording en kennis vergroten

Diverse partners in de stad hangen vlaggen en posters op. Met flyers worden de inwoners geïnformeerd over waar ze terecht kunnen voor hulp. Inwoners kunnen in gesprek met mensen om hen heen, een vriend(in), buren, of iemand op school of lotgenoten. Ook zijn er instanties waar ze terecht kunnen voor hulp en ondersteuning. Zoals brugfunctionarissen op de Zaanse scholen, Sociale Wijkteams, Centrum Jong of de huisarts. Ook is er de mogelijkheid om contact op te nemen met een van  medewerkers van Open de Voordeur voor een anoniem gesprek. Kijk op Open de voordeur hoe dat kan.

Veilig thuis

Als inwoners zich zorgen maken over hun veiligheid of (seksueel) geweld bij een ander vermoeden, kunnen ze (anoniem) met Veilig Thuis contact opnemen voor advies. Dit is het meldpunt voor kindermishandeling en huiselijk geweld. Via het landelijke telefoonnummer 0800-2000 komen zij in contact met het meldpunt in de buurt. Deze medewerker zet samen met hen alles op een rij, beantwoordt vragen en geeft advies. Ook kijkt hij of zij welke hulp er nodig is. Het telefoonnummer is gratis en zeven dagen in de week, dag en nacht, bereikbaar. Bellen kan eventueel anoniem en er is een chatfunctie. Inwoners kunnen melding maken van huiselijk geweld en hulp zoeken bij verschillende organisaties. Een overzicht hiervan staat op de website van gemeente Zaanstad en www.geweldtegenvrouwenmelden.nl.

Oranje als symbool voor een zonnige toekomst

Orange the World is een internationale campagne en wordt in Nederland georganiseerd door UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Internationaal kleurden eerder ook Times Square, de Niagara Falls en de Brandenburger Tor al oranje.

De waterval aan het Stadhuisplein is van 24 november tot en met 10 december in de avonduren oranje verlicht.

Stuur een WhatsApp
Voeg ‘Dit is de Zaanstreek’ toe als contact en app nieuws, tips en foto’s naar 06 30 550 075!
RELATED ARTICLES

Noorderlicht boven Saendelft

ASSENDELFT - Op diverse plekken in Nederland is het noorderlicht waargenomen. Veel mensen, waaronder Dit is de Zaanstreek fotograaf Pascal Fielmich, gingen er op...

Luchtfoto: Nieuwbouw Kreekrijk Assendelft

ASSENDELFT - In het noordwesten van Assendelft wordt het nieuwbouwproject Kreekrijk ontwikkeld. Een nieuwbouwwijk die direct aansluit bij en verweven is met het omliggende...

Luchtfoto: Wonen in de Honigfabriek

KOOG AAN DE ZAAN - De voormalige Honigfabriek aan het Zuideinde is grotendeels gesloopt en maakt plaats voor appartementen. De gevel aan de Zaankant...

Most Popular

Noorderlicht boven Saendelft

ASSENDELFT - Op diverse plekken in Nederland is het noorderlicht waargenomen. Veel mensen, waaronder Dit is de Zaanstreek fotograaf Pascal Fielmich, gingen er op...

Luchtfoto: Nieuwbouw Kreekrijk Assendelft

ASSENDELFT - In het noordwesten van Assendelft wordt het nieuwbouwproject Kreekrijk ontwikkeld. Een nieuwbouwwijk die direct aansluit bij en verweven is met het omliggende...

Luchtfoto: Wonen in de Honigfabriek

KOOG AAN DE ZAAN - De voormalige Honigfabriek aan het Zuideinde is grotendeels gesloopt en maakt plaats voor appartementen. De gevel aan de Zaankant...

Luchtfoto: H. Maria Magdalena (Kalverkerk) ’t Kalf

ZAANDAM - De H. Maria Magdalenakerk, bijnaam "Kalverkerk", is een rooms-katholieke kerk in neogotische stijl. Het is een van de oudste kerken van de...

Recent Comments