Home Zaanstad Assendelft Samen sterker tegen armoede!

Samen sterker tegen armoede!

0
Samen sterker tegen armoede!
Foto: Pascal Fielmich

ZAANSTAD – Gemeente Zaanstad en de Voedselbank Zaanstreek slaan de handen ineen. Zaterdagochtend ondertekenden wethouder Songül Mutluer en voorzitter Hans Brinkhuis een overeenkomst, waarmee beide partijen de intentie uitspraken om de komende jaren nauwer samen te werken in het uitvoeren van de Zaanse Armoede Agenda.

Wethouder Songül Mutluer: “In tijden van corona heeft de Voedselbank een grote rol gespeeld als vangnet voor onze kwetsbare inwoners. En hebben zij met hulp van vele vrijwilligers, betrokken ondernemers en bedrijven, minimahuishoudens kunnen ondersteunen. En daar zijn we trots op. Met deze overeenkomst willen we nu nog meer concrete stappen zetten, ook richting de toekomst. We bundelen onze krachten, om in een vroeg stadium mensen te bereiken en te voorkomen dat kwetsbare mensen in nog grotere problemen raken.”

Samen sterker in de strijd tegen armoede

Met de intentieovereenkomst willen de partijen de samenwerking verbreden en verduurzamen. De Voedselbank Zaanstreek blijft voedselpakketten aanbieden en helpt zo de effecten van armoede te verlichten. De Voedselbank onderzoekt de komende jaren ook mogelijke nieuwe werkwijzen, waarin de voedselaanlevering, de rol van de vrijwilligers en de financiële bijdragen meer structureel vorm krijgen.

Voorzitter van de Voedselbank Zaanstreek, Hans Brinkhuis: “We zijn heel dankbaar voor de steun van onze vrijwilligers en trots op de energie die vanuit de samenleving is ontstaan tijdens corona. Het was en is een spannende tijd, maar we hebben met elkaar bewezen dat we veel kunnen betekenen voor inwoners in een lastige situatie. Ook de extra inzet en aandacht van de gemeente was de afgelopen tijd zeer welkom. We maken ons klaar voor nieuwe tijden en daarom zijn we blij dat we met deze overeenkomst een concrete stip op de horizon hebben gezet.”

De gemeente blijft faciliteren in de uitgifte van de voedselpakketten, het zorgen voor voldoende voedselvoorraden en in het oproepen tot vrijwilligers en steun van inwoners en bedrijven in de Zaanstreek. Daarnaast levert de gemeente een financiële bijdrage, waarmee de Voedselbank Zaanstreek de komende jaren het tekort op hun exploitatiekosten (huur, vervoer, etc.) kan dekken.

Betere aansluiting op bestaande hulp

Een belangrijk aspect van de overeenkomst is ook dat de partijen samen gaan optrekken, om cliënten van de Voedselbank makkelijk door te verwijzen naar de juiste kanalen binnen de gemeente en naar de Sociale Wijkteams. Hoe eerder inwoners weten welke hulp er voor hen mogelijk is, hoe beter. Zo kunnen meer financiële problemen en (oplopende) schulden voorkomen worden.

Een overzicht van regelingen voor inwoners die ondersteuning kunnen gebruiken, staat op www.geldwijzer.zaanstad.nl

Inwoners en bedrijven die de Voedselbank willen steunen, kunnen kijken op www.zaanstreek.voedselbankennederland.nl

Stuur een WhatsApp
Voeg ‘DitisdeZaanstreek.nl’ toe als contact en app nieuws, tips en foto’s naar 06 30 550 075!