Home Zaanstad Assendelft Groene daken op 18 bushokjes in Zaanstad

Groene daken op 18 bushokjes in Zaanstad

0
Groene daken op 18 bushokjes in Zaanstad
Foto: Gemeente Utrecht / Maurice Prijs

ZAANSTAD – Op 18 bushokjes langs de Westzijde, Zuideinde, Lagedijk, Hoogstraat, tussen de Gedempte Gracht en de Guisweg komen sedumdaken.

Wethouder Wessel Breunesse: “Het aanleggen van groene daken is één van de maatregelen om de gevolgen van hitte en wateroverlast te beperken. Daarmee dragen we bij aan de ambitie van Zaanstad om een klimaatadaptieve stad te worden. Eind dit jaar komen we ook met een uitvoeringsplan voor klimaatadaptatie.”

Met deze proef wil Zaanstad ervaring opdoen met het onderhoud van deze daken om zo in een later stadium te bepalen of het breder in de stad wordt toegepast.

Verkoeling

Sedum is een verzamelnaam voor verschillende vetplantjes; de plantjes zijn erg sterk en hebben nauwelijks onderhoud nodig. Een sedumdak is een robuust voorbeeld van een groen dak en wordt al jaren met succes toegepast. Groene daken bieden verkoeling voor de directe leefomgeving en ze houden water vast.

196 bushokjes

In totaal zijn er 196 bushokjes in Zaanstad. Omdat de bestaande daken niet geschikt zijn om sedum op aan te brengen, moeten de daken worden vervangen.

Over vijf jaar wordt het reclamecontract vernieuwd, waar de bushokjes ook onder vallen. De resultaten van de proef met sedumdaken worden dan meegenomen in de aanbesteding.

Stuur een WhatsApp
Voeg ‘DitisdeZaanstreek.nl’ toe als contact en app nieuws, tips en foto’s naar 06 30 550 075!