Home Zaanstad Assendelft Proef met fermenteren bladafval in openbare ruimte

Proef met fermenteren bladafval in openbare ruimte

0
Proef met fermenteren bladafval in openbare ruimte
Foto: Gemeente Zaanstad

ZAANSTAD – Gemeente Zaanstad gaat 700 ton aan bladresten en maaisel verwerken tot Bokashi, een rijke bodemverbeteraar. Dit gebeurt door het materiaal te fermenteren. Het gaat om een proef die per 1 oktober is gestart. In het voorjaar wordt het organische materiaal gebruikt om uit te rijden over de gemaaide gazons of verwerkt in heesterbeplantingen door heel Zaanstad. Deze Japanse methode is een alternatieve manier voor het verwerken van bladresten.

Het bewerken van deze rijke bodemvoeding gebeurt door hopen van het groenafval te maken. En er schimmels, bacteriën, schelpen en kleimineralen aan toe te voegen en het materiaal luchtdicht af te dekken. Na 8 tot 10 weken is de Bokashi klaar en kan het worden uitgereden, dit gebeurt met een tractor.

Kringloop van de natuur

Bladeren en takjes vallen van de bomen en worden dankzij het bodemleven weer omgezet tot voeding voor de natuur. Zo blijven de bomen gezond. In het openbaar groen is die kringloop verstoord doordat elk najaar veel bladeren en ander groenafval afgevoerd worden. Met bokashi worden resten geen afval, maar weer gebruikt als voedingsbron.

Duurzame methode

Wethouder Openbare Ruimte, Gerard Slegers: “Samen werken aan een groener Zaanstad. Op een circulaire en duurzame manier voor de natuur en haar inwoners. Hier draagt dit experiment aan bij. Bokashi maakt planten weerbaarder tegen extreme neerslag of langdurige droogte waar we steeds vaker mee te maken krijgen.” De gemeente Zaanstad zet zich in voor biodiversiteit, duurzaamheid, circulariteit en voor het belang van een gezonde bodem. Het experiment van Bokashi past binnen die ambitie.

Bron: Gemeente Zaanstad

Stuur een WhatsApp
Voeg ‘DitisdeZaanstreek.nl’ toe als contact en app nieuws, tips en foto’s naar 06 30 550 075!