maandag, april 15, 2024
Home Oostzaan Herinrichting Zuideinde gereed

Herinrichting Zuideinde gereed

OOSTZAAN – Driekwart jaar nadat de eerste graafmachines het Zuideinde opreden is de ingrijpende klus aan de belangrijkste verkeersader in Oostzaan gereed. Zaterdag 16 november om 16:00 uur is het Zuideinde weer open in beide richtingen.

Wethouder Rosemarijn Dral

“De werkzaamheden voor de herinrichting van het Zuideinde zijn heel ingrijpend geweest voor inwoners en ondernemers in ons lintdorp Oostzaan. Eigenlijk leg je een heel dorp plat met zo’n klus. Maar het moest gebeuren om de veiligheid, doorstroming en toegankelijkheid te verbeteren. Ik ben heel blij met het resultaat en krijg dit ook terug van inwoners.”

Bredere trottoirs en fietspaden en maximumsnelheid van 30 km per uur

De nieuwe inrichting van het Zuideinde bestaat uit planologische en verkeersmaatregelen. Zo zijn de trottoirs verbreed en toegankelijker geworden, wat vooral voor rolstoelen en kinderwagens een hele verbetering is. Ook de fietsstroken op het Zuideinde zijn verbreed waardoor de fietser meer ruimte heeft, wat veiliger is.

Parkeerplekken aan het Zuideinde zijn verdwenen, maar door slimmer gebruik van de openbare ruimte zijn extra parkeerplekken gerealiseerd in de zijstraten. Ook komt er meer groen terug.

De kruisingen met de noordelijke en zuidelijke Lisweg zijn overzichtelijker en daardoor veiliger geworden voor fietsers en voetgangers. De kruising Kolkweg en Zuideinde heeft een eenduidigere uitstraling gekregen, meer aandacht voor de fietser en de voetganger en maakt duidelijk dat het Zuideinde een voorrangsweg is. Tijdens de werkzaamheden zijn ook verouderde waterleidingen en kabels voor elektra door PWN en Liander vernieuwd.

Een van de belangrijkste wijzigingen aan het Lint is – mede op verzoek van inwoners – de aanpassing van de maximumsnelheid van 50 km per uur naar 30 km per uur.

Rosemarijn Dral: “We hebben ruim 10 jaar met inwoners en allerlei belanghebbenden gesproken over de herinrichting en de snelheid. Uiteindelijk hebben we na consultatie van allerlei belangengroepen knopen doorgehakt. We hebben in de firma KWS een uitstekende aannemer gevonden die de klus binnen de planning heeft geklaard. Er ligt nu een veilig stuk weg waar alle partijen blij mee kunnen zijn.”

Consultatie

Voor de herinrichting zijn verschillende belangengroepen geconsulteerd. Een klankbordgroep van inwoners en ondernemers, politie, de fietsersbond, hulpdiensten en Vervoerregio Amsterdam zijn geraadpleegd over het ontwerp en de snelheid. Dit heeft geresulteerd in de huidige inrichting.

Rosemarijn Dral: “Terugkijkend op dit project overheersen gevoelens van trots en dankbaarheid. Trots op onze eigen ambtenaren die het project zorgvuldig hebben begeleid. Trots op aannemer KWS voor het meedenken met en informeren van onze inwoners. Maar vooral voel ik veel trots en dankbaarheid als ik aan onze inwoners en ondernemers denk.”

Stuur een WhatsApp
Voeg ‘DitisdeZaanstreek.nl’ toe als contact en app nieuws, tips en foto’s naar 06 30 550 075!
RELATED ARTICLES

Luchtfoto: Nieuwbouw Kreekrijk Assendelft

ASSENDELFT - In het noordwesten van Assendelft wordt het nieuwbouwproject Kreekrijk ontwikkeld. Een nieuwbouwwijk die direct aansluit bij en verweven is met het omliggende...

Luchtfoto: Wonen in de Honigfabriek

KOOG AAN DE ZAAN - De voormalige Honigfabriek aan het Zuideinde is grotendeels gesloopt en maakt plaats voor appartementen. De gevel aan de Zaankant...

Luchtfoto: H. Maria Magdalena (Kalverkerk) ’t Kalf

ZAANDAM - De H. Maria Magdalenakerk, bijnaam "Kalverkerk", is een rooms-katholieke kerk in neogotische stijl. Het is een van de oudste kerken van de...

Most Popular

Luchtfoto: Nieuwbouw Kreekrijk Assendelft

ASSENDELFT - In het noordwesten van Assendelft wordt het nieuwbouwproject Kreekrijk ontwikkeld. Een nieuwbouwwijk die direct aansluit bij en verweven is met het omliggende...

Luchtfoto: Wonen in de Honigfabriek

KOOG AAN DE ZAAN - De voormalige Honigfabriek aan het Zuideinde is grotendeels gesloopt en maakt plaats voor appartementen. De gevel aan de Zaankant...

Luchtfoto: H. Maria Magdalena (Kalverkerk) ’t Kalf

ZAANDAM - De H. Maria Magdalenakerk, bijnaam "Kalverkerk", is een rooms-katholieke kerk in neogotische stijl. Het is een van de oudste kerken van de...

Luchtfoto: Sloop Meelfabriek Meneba Wormerveer

WORMERVEER – De sloop van de voormalige meelfabriek Meneba Wormerveer (voorheen Wessanen) is in volle gang. Het oude industrieterrein maakt plaats voor het Zaankwartier....

Recent Comments