Home Nieuws Oostzaan van start met kindergemeenteraad

Oostzaan van start met kindergemeenteraad

0
Oostzaan van start met kindergemeenteraad
Foto: Gemeente Oostzaan

OOSTZAAN – Op Prinsjesdag mochten kinderen van groep 7 van De Korenaar, Noorderschool, De Kweekvijver en De Rietkraag hun stem laten horen tijdens de aftrap van de kindergemeenteraad van Oostzaan. Onder het motto “de jeugd heeft de toekomst” wil de Oostzaanse gemeenteraad kinderen op een leuke en laagdrempelige manier betrekken bij gemeente Oostzaan.

Bezoek van de gemeente Oostzaan aan de vier basisscholen

Voor deze speciale gelegenheid kwamen burgemeester Rob Meerhof en wethouders Rosemarijn Dral (foto), Rob Monen en Niels Bonenkamp met gemeenteraadsleden Anja Visser, Annamarie van Duijnhoven, Greet Oosterbaan, Niels van Janneke Lagerwaard, Noah van Dansik, Greet Oosterbaan, Aart Ruijter, Janneke Lagerwaard en fractie-assistent Olav Abbring langs de vier basisscholen met een speciaal ontwikkeld lesboekje onder de arm.

Lesboek en lessen over democratie

Om de kinderen uit groep 7 uit te leggen hoe de gemeenteraad beslist over een plan, is een speciaal lesboekje ontwikkeld en krijgen zij lessen over democratie, politiek en besluitvorming. Na de theorie, gaan de kinderen ook echt met elkaar aan de slag en maken zij samen een plan. Zij kiezen (democratisch) drie kinderen die als kinderraadsleden het plan in de kindergemeenteraad gaan presenteren. Het plan dat de meeste stemmen krijgt van de kindergemeenteraad wint. Het is de bedoeling dat het plan ook daadwerkelijk uitgevoerd wordt.

Enthousiaste kinderen

Het bezoek kon op veel enthousiaste kinderen rekenen op de vier scholen. Rosemarijn Dral: “Het verbaasde me hoeveel de kinderen al wisten over politiek en democratie!” Een leerling vertelde dat de verbouwing bij haar thuis haar al kennis had laten maken met gemeenteregeltjes: “Bij mij thuis noemen ze me al de gemeente van het huis.” Niels Bonenkamp trof ook veel enthousiaste kinderen op de Rietkraag: “De les was nog niet afgelopen of de leerlingen gingen meteen in groepjes werken aan hun plannen.”

De kindergemeenteraad geeft kinderen een stem in hun gemeente

In de kindergemeenteraad presenteren kinderen hun eigen plannen en nemen daarover samen een beslissing. Wethouder Niels Bonenkamp, verantwoordelijk voor Jeugd en Onderwijs, is blij dat alle scholen het initiatief voor de kindergemeenteraad met veel enthousiasme omarmen. “Ik vind het belangrijk om mét kinderen en jongeren te praten over wat hen bezighoudt. Praten met in plaats van praten over kinderen, dus. Met de kindergemeenteraad geven we Oostzaanse kinderen ook echt een stem.”

Over vier maanden worden de plannen gepresenteerd en wordt de kinderraad gekozen.

Bron: Gemeente Oostzaan

Stuur een WhatsApp
Voeg ‘DitisdeZaanstreek.nl’ toe als contact en app nieuws, tips en foto’s naar 06 30 550 075!